Από αριστερά, ο κύριος Ανάστασης Ρεμπούσκος, και η κυρία Μαρία Κοντάκη, ερευνητές του Istorima, η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου, συνιδρύτρια του Istorima, ο Δημήτρης Μάρκου, Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, η κυρία Γιάννα Ανδρονοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και η κυρία Χριστίνα Κεφαλογιάννη, Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής.
Του Στάθη Ασπιώτη
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη κατασκευής του Data Center της Microsoft στα Σπάτα. Σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, η Microsoft μοιράστηκε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πορεία αδειοδότησης και σχεδιασμού του Κέντρου Δεδομένων της στην Αττική. Κυρίως, επιδεικνύοντας το προφίλ Κοινωνικής Ευθύνης που τη διακρίνει, η εταιρεία παρουσίασε τη θετική επίδραση που θα έχει το έργο για την τοπική κοινωνία.
Η συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων αποσκοπεί στο να αναδείξει τη σπουδαία πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της περιοχής, να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους κατοίκους της και να προδιαγράψει ένα φιλόδοξο μέλλον επενδύοντας μέσω της εκπαίδευσης, στη νέα γενιά που φοιτά στα δέκα δημόσια σχολεία της περιοχής.
Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους έγινε αναφορά στο «πράσινο» προφίλ των τριών Data Center που ξεκινά να κατασκευάζει η Microsoft στα Σπάτα και στο Κορωπί, με απαίτηση ισχύος περί τα 19,2MW για τα δύο πρώτα (στα Σπάτα). Η εταιρεία παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2023.
Όπως διευκρινίστηκε, το σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την εξαγγελία του έργου έως την έναρξη των εργασιών, οφείλεται στις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να υποδεχθεί μια τέτοιου μεγέθους και είδους επένδυση – διαδικασίες που αναμένεται να επιταχύνουν σημαντικά αντίστοιχες επενδύσεις και άλλων μεγάλων «παικτών» στον χώρο του Cloud, της Amazon και της Google στη χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση στην οποία θα φιλοξενηθεί το Data Center στα Σπάτα είναι περί τα 80 στρέμματα, με αξιοποίηση κατά 30% του συντελεστή δόμησης, από το 80% που είναι το μέγιστο επιτρεπτό. Το ίδιο το Data Center θα καλύπτει περί τα 10.000 τ.μ.
Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος της Άνοιξης και θα έχουν ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια από την έναρξή τους, όπως εκτιμά η Microsoft.
Σε ό,τι αφορά την επίδραση της επένδυσης στο επιχειρείν, η Microsoft εκτιμά ότι θα είναι μεγάλη και θετική, καθώς θα μειώσει το κόστος χρήσης των υπηρεσιών Cloud της εταιρείας, ενώ θα αυξήσει και την ταχύτητα πρόσβασης σε αυτές.
Την Τετάρτη 13/3 αναμένεται να γίνει γνωστή η νικήτρια ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία από τις τρεις που είναι υποψήφιες για την κατασκευή του Data Center της Microsoft.
Εκπαίδευση, Εργασία, Πολιτισμός
- Το πρόγραμμα προβλέπει πρόσβαση των μαθητών στο εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό παιχνίδι Minecraft Education προκειμένου, με την καθοδήγηση των δασκάλων και των καθηγητών τους, να «ανασχεδιάσουν» την πόλη τους εφαρμόζοντας περιβαλλοντικά βιώσιμες αρχές. Η συλλογική αυτή άσκηση θα συμπιέσει με την έναρξη των εργασιών για το Data Center της Microsoft, το οποίο μεταξύ άλλων θα λειτουργεί με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, τροφοδοτούμενο από 100% ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
- Παράλληλα, η Microsoft σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας θα προσφέρει σε κατοίκους της περιοχής δωρεάν εκμάθηση και πιστοποίηση σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων, διαφορετικών επιπέδων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ωφελούμενων: Από βασικές εκπαιδεύσεις σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μέχρι πιο εξειδικευμένες καταρτίσεις και πιστοποιήσεις που ανοίγουν νέους επαγγελματικούς δρόμους για τους ωφελούμενους.
- Στο πλαίσιο διατήρησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας, η Microsoft σε συνεργασία με το Istorima και τη συνιδρύτριά του Σοφία Παπαϊωάννου εγκαινιάζουν τα “cloud stories”.
Η κυρία Ανδρονοπούλου μίλησε και για την πρωτοβουλία «GRforGrowth 2.0 the AI era», που αποτελεί μετεξέλιξη του «GrforGrowth» στο πλαίσιο του οποίου η Microsoft Hellas έχει εκπαιδεύσει 60,000 ανθρώπους σε νέες ψηφιακές δεξιότητες και έχει πιστοποιήσει περισσότερους από 20.000.
Το «GRforGrowth 2.0 the AI era», θα εστιάσει σε τρεις πυλώνες: Εκμάθηση, εργασία και καινοτομία, με δράσεις και συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην ανάδυση ενός οικοσυστήματος ανθρώπων, επιχειρήσεων και οργανισμών που θα κάνει πραγματικότητα την υπόσχεση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδα, Κύπρου και Μάλτας, κυρία Γιάννα Ανδρονοπούλου, είπε: «Στη Microsoft Ελλάδας είμαστε σήμερα τριπλά χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι. Πρώτον, επειδή με την έναρξη της κατασκευής του Data Center στα Σπάτα ανοίγουμε τον δρόμο για να γίνει η χώρα ένα περιφερειακό hub για τα ψηφιακά δεδομένα και στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός για επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές. Το Data Center δημοκρατικοποιεί ακόμα περισσότερο την τεχνολογία επιτρέποντας σε κάθε επιχείρηση και οργανισμό την πρόσβαση σε γρήγορες, ασφαλείς και οικονομικές υπηρεσίες cloud, ανάλογα με τις ανάγκες του. Δεύτερον, επειδή εγκαινιάζουμε ένα νέο παράδειγμα συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, λειτουργώντας όχι μόνο ως επιταχυντής της ψηφιακής της μετάβασης αλλά και ως συνοδοιπόρος στο ιστορικό της ταξίδι. Τέλος, επειδή η τεχνολογική υπεροχή της Microsoft στην Τεχνητή Νοημοσύνη μας επιτρέπει να πολλαπλασιάζουμε την επίδραση των πρωτοβουλιών μας και να παρέχουμε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες σε ανθρώπους, επιχειρήσεις και οργανισμούς ώστε να επιτυγχάνουν περισσότερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας».