05/10/2024
Athens, GR 23 C

Deepfakes: Νέοι κίνδυνοι στην κυβερνοασφάλεια

Σε spam μήνυμα που έλαβε δημοσιογράφος του TechCrunch από εκπρόσωπο της Yepic AI, είδε την αναπαραγωγή του ομοιώματός του σε δυο deepfaked βίντεο, χωρίς βέβαια να φέρει ο ίδιος γνώση ή να έχει συμφωνήσει σχετικά.

Παρόλο που η startup Yepic AI, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί deepfakes αποκλειστικά «για καλό σκοπό» και υπόσχεται ότι δεν θα αναπαραστήσει ποτέ κάποιον χωρίς τη συγκατάθεσή του, φαίνεται ότι εν τέλει έπραξε ακριβώς το αντίθετο.

Τα Deepfakes είναι φωτογραφίες, βίντεο ή ήχος που δημιουργούνται από συστήματα AI τα οποία έχουν σχεδιαστεί ώστε να μοιάζουν ή να ακούγονται σαν ένα υπαρκτό πρόσωπο, γεγονός που επιτρέπει στον καθένα να δημιουργήσει πειστικό fake περιεχόμενο οποιουδήποτε, χωρίς να λαμβάνει γνώσει ή να συγκατατίθεται ο δεύτερος.

Όπως είναι αναμενόμενο, τα deepfakes έχουν παραπλανήσει ανυποψίαστους χρήστες οι οποίοι πολλές φορές εξαπατήθηκαν δίνοντας εν αγνοία τους προσωπικά τους στοιχεία. 

Η Yepic AI δήλωσε ότι έκανε χρήση δημόσιας διαθέσιμης φωτογραφίας του δημοσιογράφου προκειμένου να δημιουργήσει δύο fake βίντεο όπου ο ίδιος μιλούσε σε διαφορετικές γλώσσες.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Yepic AI Aaron Jones, δήλωσε στη TechCrunch ότι η εταιρεία γνωστοποιεί την πολιτική δεοντολογίας της προκειμένου να «μπορεί να δέχεται εξαιρέσεις για εικόνες που δημιουργούνται από AI για καλλιτεχνικούς κι εκφραστικούς σκοπούς».

Previous Article

Η Ελληνική Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας στο EuropeanCyberSecurityChallenge 2023

Next Article

«Πράσινη» και βιώσιμη η Septona

You might be interested in …