01/11/2024
Athens, GR 18 C

Η ζωή μας όλη, ένα Ολόγραμμα;

Tο ολόγραμμα του φημισμένου συγκροτήματος ΑΒΒΑ, στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision

Ο Ούγγρο – Βρετανός Φυσικός Ντένις Γκάμπορ, ήταν ο πρωτοπόρος της Ολογραφικής Τεχνολογίας κερδίζοντας το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1971 για την καινοτομία και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μεθόδου αιχμής.

Το πρωτοποριακό έργο του επέτρεψε τη δημιουργία ρεαλιστικών τρισδιάστατων εικόνων με κύματα φωτός – εξασφαλίζοντάς του έτσι την αναγνώριση ως πρωτοπόρο εφευρέτη για τις μετέπειτα αξιοσημείωτες προόδους στη φυσική και την οπτική λέιζερ.

Τα ολογράμματα είναι τρισδιάστατες εικόνες που δημιουργούνται με την επιστήμη της ολογραφίας, προσφέροντας ρεαλιστικά γραφικά και αντίστοιχη οπτική εμπειρία που καταγράφει τρισδιάστατες εικόνες χωρίς την ανάγκη ειδικών εργαλείων, όπως γυαλιά 3D.

Η τεχνολογία ολογράμματος δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες ή προβολές χρησιμοποιώντας μοτίβα παρεμβολής φωτός. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές φωτογραφίες ή εικόνες που είναι δισδιάστατες αναπαραστάσεις, τα ολογράμματα μας επιτρέπουν να δούμε ένα αντικείμενο από διαφορετικές οπτικές γωνίες, όπως θα γινόταν στην πραγματική ζωή.

Το συγκεκριμένο εφέ και τα συναρπαστικά αυτά γραφικά μοιάζουν να αιωρούνται και είναι ορατά από κάθε δυνατή οπτική γωνία.

Επιστήμη της Ολογραφίας και επιχειρηματικότητα

Η διαδικασία της ολογραφίας απαιτεί δύο συνεκτικές ακτίνες λέιζερ – τη δέσμη αναφοράς και τη δέσμη αντικειμένου, οι οποίες αλληλεπιδρούν σε ένα μέσο εγγραφής προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μοτίβο παρεμβολής όταν εκτίθενται στον φωτισμό.

Μολονότι στο παρελθόν υπήρχε σαφής διάκριση μεταξύ ολογραμμάτων και άλλων οπτικών μέσων, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται υπάρχουν περισσότερα υβριδικά μέσα που χρησιμοποιούν ορισμένες από τις αρχές της ολογραφίας ή δημιουργούν εικόνες που μοιάζουν με ολογράμματα.

Η ολογραφική τεχνολογία φέρνει επανάσταση σε πολλές βιομηχανίες, επιτρέποντάς μας να βλέπουμε και να κατανοούμε πράγματα σε μεγαλύτερο βάθος από ποτέ.

Στον χώρο της ιατρικής, οι ειδικοί βασίζονται σε ολογράμματα για τρισδιάστατη απεικόνιση καθώς και για την προετοιμασία των επεμβάσεων. Στην εκπαίδευση, τα ψηφιακά μαθήματα ενσωματώνουν πλέον διαδραστικά χαρακτηριστικά, όπως ρεαλιστικά τρισδιάστατα γραφικά που επιτρέπουν στους μαθητές την ευρύτερη κατανόηση των εννοιών.

Επίσης, στον χώρο της διαφήμισης και του marketing η χρήση ολογράμματος εκτείνεται πέρα ​​από την οπτική ελκυστικότητα καθώς ξεχωρίζει για την  ευελιξία και την ισχυρή εντύπωση διαρκείας, που αποτυπώνεται σε κάθε βλέμμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη έκταση ρυθμίσεων και εφαρμογών, από καταστήματα λιανικής και εμπορικές εκθέσεις μέχρι υπαίθριες εκδηλώσεις και ψηφιακές διαφημιστικές πινακίδες.

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις κάνοντας χρήση ολογράμματος δημιουργούν μια καθηλωτική εμπειρία για τους πελάτες τους αλλά και μια αξιόλογη επένδυση προκειμένου να ξεχωρίσουν στην ανταγωνιστική αγορά.

Εξάλλου, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται έντονες εικόνες και εμπειρίες πολύ περισσότερο από λέξεις και επίπεδες αναφορές.

Tέλος και η βιομηχανία του θεάματος χρησιμοποιεί εξελιγμένη ολογραφία, επαναφέροντας καλλιτέχνες από μια άλλη εποχή στη σκηνή ή χρησιμοποιώντας ρεαλιστικά ειδικά εφέ που εντυπωσιάζουν, μέσω ολογραφικών οθονών.

Eurovision 2024

Είναι πρόσφατο το παράδειγμα του φετινού Διαγωνισμού της Eurovision όπου μέσω ολογραφικής προβολής ‘εμφανίστηκαν’ στη σκηνή οι Σουηδοί ΑΒΒΑ, ως αναπόσπαστο κομμάτι του αναγνωρισμένου σόου του συγκροτήματος ABBA Voyage στο Λονδίνο.

Το συγκεκριμένο εμβληματικό σόου ολογράμματος έχει προσδώσει όφελος  322 εκατομμυρίων λιρών στη βρετανική οικονομία – με περισσότερα από ένα εκατομμύριο εισιτήρια να έχουν αγοραστεί έως και 181,50£ το καθένα.

Οι θαυμαστές των ΑΒΒΑ γυρίζουν πίσω στις ακμές των δεκαετιών του 1970 και του 1980 και τους επιτρέπεται να χαρούν το αγαπημένο τους συγκρότημα βιώνοντας ξανά συναυλίες του παρά τη διάλυση του σχήματος τον Δεκέμβριο του 1982.

Πώς θα μοιάζει το μέλλον της τεχνολογίας ολογραμμάτων

Το ολόγραμμα είναι μια αυθεντική εικόνα που διατηρεί όλες τις λεπτομέρειες, αυτού που αρχικά απεικονίζει γεγονός που καταδεικνύει ότι στην πραγματικότητα, αυτή η εικόνα έχει την ίδια ειλικρίνεια με οποιοδήποτε άλλο φυσικό αντικείμενο.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η ολογραφική τεχνολογία πρόκειται να φέρει επανάσταση στη ζωή μας με τρόπους που δεν μπορούμε ακόμη να φανταστούμε. Σκεφτείτε έναν κόσμο όπου τα τρισδιάστατα ολογράμματα θα είναι παντού γύρω μας, καθιστώντας τις ψηφιακές εμπειρίες ακόμη πιο συναρπαστικές κάνοντας μη διακριτή τη γραμμή μεταξύ του πραγματικού και του μη πραγματικού.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται πλέον τη γνώση, κατανοεί, εργάζεται και συνδέεται με τους ανθρώπους, θα οδηγήσει σε νέα δεδομένα πολλαπλών διαστάσεων.

Previous Article

Παρουσιάστηκε ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης του ΤΕΕ

Next Article

Τεύχος 142

You might be interested in …