Η νέα παγκόσμια έκθεση του ManpowerGroup με τίτλο «Προοπτικές του Κόσμου της Απασχόλησης για τις Γυναίκες το 2024», εξετάζει τους τομείς και τις προσπάθειες για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στους εργασιακούς χώρους.
Σύμφωνα με την έρευνα, λιγότεροι από τους μισούς εργοδότες (41%) πιστεύουν ότι έχουν πετύχει πλήρη ισότητα των φύλων με το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα να είναι υψηλότερο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (45%).
Σε παγκόσμια κλίμακα, το 69% των εργοδοτών του κλάδου των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών αναφέρουν ότι επιτυγχάνουν πλήρη ισότητα. Ακολουθεί ο τομέας των χρηματοοικονομικών και κτηματομεσιτικών (68%) και ο κλάδος των υπηρεσιών επικοινωνιών (67%).
Αντίθετα, στην Ελλάδα, στην κορυφή βρίσκεται ο τομέας των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας με 52%, ενώ πληροφορική και χρηματοοικονομικά έπονται με 51% και 47% αντίστοιχα.
Το 65% των εργοδοτών τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα αναφέρουν ότι η τεχνολογία τους βοήθησε να είναι πιο ευέλικτοι, προωθώντας περισσότερη ισότητα μεταξύ των φύλων. Μάλιστα, το 61% θεωρεί την προώθηση της τεχνολογίας απαραίτητη για την ισότητα με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να κυμαίνεται στο 59%.
Ένας στους δύο Έλληνες εργοδότες υποστηρίζει ότι τα εργαλεία που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθούν στην πρόσληψη των καλύτερων υποψηφίων ανεξάρτητα από το φύλο.
Ωστόσο, μόλις το 46% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει ότι οι πρωτοβουλίες ισότητας των αμοιβών είναι εντός χρονοδιαγράμματος, υπολειπόμενο 6 μονάδες από το παγκόσμιο ποσοστό (52%).
Οι προσπάθειες για τη διεύρυνση του αριθμού των γυναικών υποψηφίων, στην Ελλάδα, είναι πιο έντονες στις επιχειρησιακές (45%) παρά στις διοικητικές θέσεις (41%), ενώ μικρότερη εκπροσώπηση των γυναικών παρατηρείται στους STEM ρόλους (36%) και στην ανώτατη διοίκηση (37%).