20/09/2024
Athens, GR 25 C

Οι χάκερ στοχοποιούν την υγειονομική περίθαλψη

Τον τελευταίο καιρό ενημερωνόμαστε ολοένα και συχνότερα για περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων σε νοσοκομεία, κλινικές και ιδιωτικά ιατρεία, γεγονός που οφείλεται στην πίεση που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγειονομικής περίθαλψης για ψηφιακό εκσυγχρονισμό. Και ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση καλύτερης φροντίδας των ασθενών, ανοίγουν επίσης πόρτες για νέες απειλές ransomware.

Αυτό δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για τους MSP και τους επαγγελματίες πληροφορικής να βοηθήσουν τη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης προκειμένου να εκσυγχρονίσει τα εφεδρικά συστήματα ασφαλείας ώστε να προασπίσει τη συνολική ασφάλεια δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και προστατεύοντας το ιατρικό απόρρητο.

Ο COVID-19 εγκαινίασε μια νέα εικονική εποχή

Η πανδημία έφερε μαζί της ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε την εικονική ζωή, με εκατομμύρια ανθρώπους να μεταβαίνουν στην εξ αποστάσεως εργασία και να μοιράζονται με μεγαλύτερη άνεση πληροφορίες στο διαδίκτυο είτε κατ’ ανάγκη είτε καθ’ επιθυμία.

Ωστόσο, αυτή η εισροή πληροφοριών δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμη από τα ξεπερασμένα συστήματα πληροφορικής στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

Επ’ αυτού, τρεις είναι οι λόγοι που οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης αντιμετώπισαν απότομη αύξηση των επιθέσεων ransomware:

– η μεγάλη πιθανότητα καταβολής λύτρων στους χάκερ

– η πρόσβαση στο ιατρικό απόρρητο των ασθενών και η εκμετάλλευσή του

– η ανεπαρκής ασφάλεια.

Εν προκειμένω, τα προσωπικά δεδομένα ασθενών παραμένουν πρωταρχικός στόχος των κυβερνοεπιθέσεων καθώς οι χάκερ αναγνωρίζουν την αξία τους – ειδικά καθώς μπορούν να διακινηθούν στον σκοτεινό ιστό.

Σημαδεύοντας νέους τεχνολογικούς στόχους

Στο χάος που προέκυψε με τη νέα πραγματικότητα οι χάκερ είχαν εύκολη πρόσβαση στα τρωτά σημεία με τις απάτες μέσω phishing να είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ευκαιρίες για τους παράγοντες απειλών που αναζητούν μια γρήγορη είσοδο.

Είτε προέρχεται από έλλειψη εκπαίδευσης, είτε από ελλιπή προσοχή είτε απλώς από ένα λάθος ‘κλικ’, το ηλεκτρονικό ψάρεμα παραμένει η ιδανική πόρτα για μια επιτυχημένη παραβίαση.

Μια άλλη ευκαιρία για τους χάκερ που στοχεύουν την υγειονομική περίθαλψη αποδείχθηκαν οι ιατρικές συσκευές.

Με τον ίδιο τρόπο που οι καταναλωτές διαθέτουν δεκάδες συσκευές οι οποίες πρέπει να συνδεθούν στο οικιακό Wi-Fi, ομοίως πράττουν τα νοσοκομεία, οι κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία.

Πιο συγκεκριμένα, τα μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας και τα όργανα παρακολούθησης καρδιακών παλμών αναφέρονται ως αδύναμοι κρίκοι στην κυβερνοάμυνα.

Έτσι, καθώς οι εισβολείς βρίσκουν τρόπους για να παρεισφρήσουν στους διακομιστές δικτύου μέσω των ιατρικών συσκευών, τα δεδομένα των ασθενών είναι πολύ πιο εύκολο να παραβιαστούν.

Μετριασμός της Απειλής

Με τόσες πολλές ευκαιρίες για τους χάκερ να εκμεταλλευτούν ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και νοσοκομειακά συστήματα, καθίσταται πιο σημαντικό από ποτέ για τους οργανισμούς να επενδύσουν χρόνο και προσπάθεια για να βελτιώσουν τη στάση ασφαλείας τους.

Καθώς αναμένεται ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των παραβιάσεων και των επιθέσεων ransomware, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν τον κλάδο της υγείας εφαρμόζοντας τα σωστά εργαλεία και προσφέροντας την κατάλληλη εκπαίδευση στους υπαλλήλους τους προκειμένου να σταματήσουν να είναι ο πλέον προσοδοφόρος στόχος για τους χάκερ.

Previous Article

Η Hanwha Vision εμπιστεύεται τον Jason Swanson ως Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για Εστιατόρια, Retail Verticals

Next Article

Η Genetec επεκτείνει την παρουσία της παγκοσμίως

You might be interested in …