21/01/2025
Athens, GR 12 C

Λ. Πολυμενάκος, EY: Η GenAI είναι μετασχηματιστική και θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν έγκαιρα

Στα πλαίσια της διοργάνωσης AI Hackathon Greece, ο Λάζαρος Πολυμενάκος, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης στην περιοχή ΕΜΕΙΑ, ανέλυσε τον αντίκτυπο που αναμένεται να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

H EY Ελλάδος ήταν χρυσός χορηγός στο πρώτο AI Hackathon Greece, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 18 Φεβρουαρίου από τη Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Quintessential SFT.

Η GenAI είναι μετασχηματιστική και θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν έγκαιρα σε αντίθεση με όσες καθυστερήσουν, οι οποίες θα δουν μειωμένο μερίδιο αγοράς και κερδών, απώλεια ικανών εργαζομένων και θα αναγκαστούν να επενδύσουν μεγαλύτερα ποσά υπό πίεση, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πολυμενάκος.

Σε παγκόσμια έρευνα της ΕΥ διαπιστώνεται ότι το 10% των επιχειρήσεων που θα εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές Τεχνητής Νοημοσύνης μέχρι το 2025, θα δημιουργήσουν τουλάχιστον τριπλάσια αξία ως αποτέλεσμα της χρήσης της.

Για την ορθή αξιοποίηση της AI οι επιχειρήσεις καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα πολύπλοκο και διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον και να διαχειριστούν παραμέτρους, όπως οι διαφορετικοί βαθμοί ψηφιακής ωριμότητας των αγορών, το υπό διαμόρφωση ρυθμιστικό περιβάλλον, τα σύνθετα οικοσυστήματα επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών κ.α.

Η GenAI, κατέληξε ο κ. Πολυμενάκος, θα μετασχηματίσει το εργατικό δυναμικό, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να της αναθέσουν τη διεκπεραίωση επαναλαμβανόμενων διεργασιών «ρουτίνας», απελευθερώνοντας χρόνο για διεργασίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και αυξάνοντας την αποδοτικότητα. «Η τεχνητή νοημοσύνη δε θα αντικαταστήσει τους εργαζόμενους, αλλά, αντίθετα, θα τους ενδυναμώσει», σημειώνει, καλώντας τις επιχειρήσεις να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική και τις λειτουργίες τους σε όλους τους τομείς, τοποθετώντας τους ανθρώπους και τις μηχανές, μαζί στο επίκεντρο.

Βέβαια, η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί ηθικές και οικονομικές προκλήσεις και ζητήματα ασφάλειας δεδομένων, με αποτέλεσμα να απαιτείται η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ρυθμιστικού περιβάλλοντος σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Previous Article

Vesta – 046N

Next Article

Smart Buildings: Τα πλεονεκτήματα ασφάλειας των έξυπνων κτηρίων

You might be interested in …