Την προώθηση του νόμου για τις υποδομές gigabit (GIA) συμφώνησαν από κοινού η ευρωπαϊκή επιτροπή και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ο νέος νόμος εισάγει μια σειρά δράσεων για την απλούστευση και την επιτάχυνση της ανάπτυξης δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας, όπως οι οπτικές ίνες και το 5G, με τη μείωση του διοικητικού φόρτου και του κόστους ανάπτυξης. Επιπλέον, ενθαρρύνεται ο προ εξοπλισμός με οπτικές ίνες των νέων κτιρίων και υποδομών.
Ο νόμος απλοποιεί και εξορθολογίζει τις διαδικασίες χορήγησης αδειών, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη δικτύων, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση των δημόσιων διοικήσεων με τις προθεσμίες χορήγησης αδειών. Εισάγει, επίσης, μέτρα για την ψηφιοποίηση των πληροφοριών σχετικά με τις υφιστάμενες φυσικές υποδομές, τα σχεδιαζόμενα δημόσια έργα και τις διαδικασίες χορήγησης αδειών, επιτρέποντας στους φορείς εκμετάλλευσης να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τον προγραμματισμό της ανάπτυξης δικτύων.
Ο νέος κανονισμός επιδιώκει, επίσης, να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, προωθώντας την ανάπτυξη περιβαλλοντικά αποδοτικότερων τεχνολογιών.
Η πλήρης διαθεσιμότητα δικτύων gigabit και η ανάπτυξη δικτύων 5G με υψηλές επιδόσεις σε όλες τις κατοικημένες περιοχές αποτελούν βασικά στοιχεία για τη στήριξη της ψηφιακής μετάβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας, όπως ορίζεται στους στόχους της ΕΕ για την ψηφιακή μετάβαση μέχρι το 2030.
Η σύσταση που εξέδωσε η Κομισιόν παρέχει στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού των υποχρεώσεων αποκατάστασης της πρόσβασης για τους φορείς εκμετάλλευσης με σημαντική ισχύ στην αγορά, ώστε να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός και ταυτόχρονα να προωθηθεί η ανάπτυξη δικτύων gigabit, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπάρχουσες υποδομές δικτύου.
Αυτό που απομένει είναι η ψήφιση του σχετικού νόμου από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενώ η εφαρμογή του αφορά όλα τα κράτη μέλη 18 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του.
Η ανάπτυξη δικτύων συνδεσιμότητας υποστηρίζεται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, ιδίως μέσω του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη», του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» και της κοινής επιχείρησης «Έξυπνα δίκτυα και υπηρεσίες».