Οι πρώτες ιδέες του έξυπνου σχεδιασμού κτηρίων επικεντρώθηκαν στη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων πολλαπλών λειτουργιών για τον κεντρικό έλεγχο των συστημάτων θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC), με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και κατανάλωσης.
Σταδιακά, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ενσωμάτωση της πληροφορικής στις κτηριακές λειτουργίες, τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη εξελιγμένων συστημάτων. Το IoT, η Τεχνητή Νοημοσύνη και το cloud computing ήταν καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των έξυπνων κτηρίων.
Οι παραπάνω τεχνολογίες επέτρεψαν την ενοποίηση και την αυτοματοποίηση διαφόρων συστημάτων κτηρίων, οδηγώντας σε αυξημένη λειτουργική απόδοση και βελτιωμένες δυνατότητες διαχείρισης.
Για παράδειγμα, η χρήση ΙοΤ επέτρεψε την ανάπτυξη αισθητήρων και συσκευών συλλογής δεδομένων σε όλα τα κτήρια. Οι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης συντέλεσαν στις αυξημένες δυνατότητες των έξυπνων κτηρίων για προγνωστικές πληροφορίες συντήρησης, βελτιστοποίηση κατανάλωσης ενέργειας και περιβαλλοντικό έλεγχο. Το υπολογιστικό νέφος συνέβαλε στην απομακρυσμένη διαχείριση και παρακολούθηση.
Σήμερα, τα ολοκληρωμένα συστήματα δεν περιλαμβάνουν μόνο HVAC, αλλά και φωτισμό, ασφάλεια, έλεγχο πρόσβασης και διαχείριση ενέργειας. Αυτά τα συστήματα λειτουργούν σε συνέργεια, ενώ μοιράζονται δεδομένα και γνώσεις για τη βελτιστοποίηση της συνολικής απόδοσης του κτηρίου.
Το συγκεκριμένο επίπεδο ολοκλήρωσης καθίσταται δυνατό χάρη στην πρόοδο, στην υποδομή δικτύου και την τυποποίηση των πρωτοκόλλων επικοινωνίας, επιτρέποντας σε διαφορετικά συστήματα και συσκευές να επικοινωνούν και να συνεργάζονται απρόσκοπτα. Ως αποτέλεσμα, τα σύγχρονα έξυπνα κτήρια μπορούν να προσαρμόζονται δυναμικά στις αλλαγές στο περιβάλλον και στις απαιτήσεις των χρηστών, παρέχοντας βελτιστοποιημένη εμπειρία για τους ενοίκους και αποτελεσματικές λειτουργίες για τους διαχειριστές των κτηρίων.
Οι νέες τεχνολογίες έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο που οι χρήστες απολαμβάνουν το περιβάλλον τους. Ο μετασχηματισμός συντελείται γύρω από το εξατομικευμένο περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του καθενός, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εντός του έξυπνου κτηρίου και τη μέγιστη δυνατή άνεση και ικανοποίηση των χρηστών.
Όπως είναι φυσικό, η περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας σηματοδοτεί την εμφάνιση νέων λύσεων και προκλήσεων στον χώρο των έξυπνων κτηρίων. Ο διαδεδομένος χαρακτήρας των νέων υποδομών έχει ως αποτέλεσμα την άνθιση της αγοράς κτηρίων τέτοιου τύπου και τη μεγιστοποίηση της ζήτησης.
Ταυτόχρονα, όμως, εντείνεται η ανησυχία για την ασφάλεια των δεδομένων, καθώς όσες περισσότερες οι πληροφορίες που συλλέγονται από τα έξυπνα κτήρια, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος έκθεσης σε κυβερνοαπειλές.
Παράλληλα, μία ακόμα πρόκληση των καιρών είναι η ενοποίηση παλαιότερων συστημάτων με τα πιο σύγχρονα. Καθώς η τεχνολογία προχωράει, μεγαλύτερη γκάμα συσκευών αποκτά απαρχαιωμένο χαρακτήρα, με την αγορά να αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό με τη δημιουργία ευέλικτων και προσαρμόσιμων τεχνολογιών.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στο μέλλον τα έξυπνα κτήρια θα μπορούν να παράγουν τη δική τους ανανεώσιμη ενέργεια και να χρησιμοποιήσουν προηγμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Επιπλέον, η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και η εικονική πραγματικότητα (VR) θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στη συντήρηση, στις επισκευές και στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτηρίων.