Ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες χώρες του κόσμου – μαζί με την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ισραήλ βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς το 82% των εργοδοτών στη χώρα μας δηλώνουν σοβαρή δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2024 η οποία διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2023 σε 40.077 εργοδότες σε 41 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 525 Ελλήνων εργοδοτών, με την έλλειψη ταλέντων στην Ελλάδα να αποτυπώνει υψηλό ρεκόρ 11ετίας.
Οι κλάδοι στους οποίους αποτυπώνεται μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας και ο κλάδος της Βιομηχανίας & Κατασκευών. Αντίστοιχα, στον τομέα της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, το ποσοστό ανέρχεται σε 88% και σε 85% στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών.
Στον κλάδο των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, αλλά και στην Υγεία και τις Βιοεπιστήμες, το ποσοστό κυμαίνεται στο 81-82% ενώ στους τομείς των Χρηματοοικονομικών και των Κτηματομεσιτικών, φτάνει το 79%.
Επιπρόσθετα, η ζήτηση για ταλέντα στην Πληροφορική ξεπερνά την προσφορά, όπου το 74% των οργανισμών αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση των ταλέντων ενώ, στις μεγάλες επιχειρήσεις με αριθμό προσωπικού μεγαλύτερο των 250 ατόμων, οι δυσκολίες φαίνονται μεγαλύτερες.
Σχολιάζοντας, ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας εξήγησε ότι οι ανακατατάξεις που προκάλεσε την περασμένη διετία η πανδημία αύξησαν τον βαθμό δυσκολίας εύρεσης ταλέντων τονίζοντας παράλληλα ότι σημαντική πρόκληση συνιστά και η συχνή μετακίνηση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού γεγονός που οι επιχειρήσεις οφείλουν να εξετάσουν υιοθετώντας στρατηγική διακράτησης ταλέντων με ισχυρά κίνητρα.
Παγκόσμιοι και ελληνικοί οργανισμοί εντοπίζουν τις 3 κορυφαίες προκλήσεις κατά την εξέταση των θέσεων εργασίας που απαιτούν δεξιότητες AI: Την εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στους ρόλους του, την εύρεση κατάλληλων εργαζομένων και τον καθορισμό ρόλων που μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.
Καθώς το 2024 η δεξαμενή ταλέντων συρρικνώνεται, οι εργοδότες αναδιαμορφώνουν τα οφέλη που προσφέρουν προκειμένου να διακρατήσουν τα κορυφαία ταλέντα με το 44% αυτών να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στους εργαζόμενούς τους και το 9% να προσφεύγει σε προσλήψεις διεθνώς.