21/06/2024
Athens, GR 29 C

SysteCom: Η κλιμάκωση του ransomware και η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την αποτελεσματική άμυνα

Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των επιθέσεων ransomware αποτελεί σημαντική απειλή για άτομα, επιχειρήσεις, ακόμη και κυβερνήσεις. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι δράστες πίσω από αυτές τις κακόβουλες δραστηριότητες, έχουν γίνει πιο εξελιγμένες καθώς με προηγμένες τακτικές εκμεταλλεύονται τρωτά σημεία προκειμένου να κρυπτογραφήσουν πολύτιμα δεδομένα για να προχωρήσουν στον εκβιασμό. Καθώς οι οργανισμοί καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή την κλιμακούμενη απειλή, είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνηθεί πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του κινδύνου.

Στατιστικά στοιχεία

Κάθε χρόνο, η εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis, παρέχει στατιστικά στοιχεία για το κόστος των ransomware επιθέσεων, με βάσει τις πληρωμές που γίνονται σε ψηφιακά πορτοφόλια, που είναι γνωστό ότι ανήκουν σε κυβερνοεγκληματίες και συμμορίες αυτών.

Το 2021, οι πληρωμές ransomware ανήλθαν συνολικά σε 983 εκατομμύρια δολάρια, με το 2022 να σημειώνεται τεράστια πτώση που αντιστοιχούσε σε μόλις 567 εκατομμύρια δολάρια. Το 2023 όμως, ξεπέρασε το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, κάτι που σημαίνει ότι οι επιθέσεις ransomware επιστρέφουν και πολλαπλασιάζονται. Πρέπει να σημειωθεί, ότι το Chainalysis παρακολουθεί μόνο πληρωμές ransomware. Ο αριθμός του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων δεν αντικατοπτρίζει το κόστος των συνολικών ζημιών από αυτές τις επιθέσεις, παρά μόνο τα ποσά που καταβάλλονται σε συμμορίες ransomware και στις θυγατρικές τους. Το πραγματικό οικονομικό κόστος αυτών των επιθέσεων ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αποτέλεσμα που διαμορφώνεται από τα ποσά των πληρωμών σε λύτρα για την ανάκτηση δεδομένων αλλά και από τις ζημίες λόγω του χρόνου διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Εξέλιξη των τακτικών ransomware

Οι τακτικές ransomware έχουν εξελιχθεί πέρα από την απλή κρυπτογράφηση σε πιο ύπουλες μεθόδους. Ανάμεσα σε αυτές αξίζει να γίνει αναφορά στις επιθέσεις μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας, τον τριπλό εκβιασμό, το ransomware as a service (RaaS), την επίθεση σε non patched συστήματα και τις επιθέσεις phishing. Αυτή η κλιμάκωση έχει εντείνει την ανάγκη για τους οργανισμούς να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προκειμένου να προστατευτούν.

Τεχνολογικά Αντίμετρα

Ενώ οι απειλές ransomware γίνονται πιο εξελιγμένες, το ίδιο συμβαίνει και με τα τεχνολογικά αντίμετρα που έχουν σχεδιαστεί για να τις αποτρέψουν. Οι οργανισμοί μπορούν να λάβουν μέτρα για τον μετριασμό των επιθέσεων ransomware, ωστόσο δεν υπάρχει η απόλυτη λύση που θα τους προστατεύει ολοκληρωτικά. Αυτό που χρειάζεται είναι η χάραξη μιας πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά στοιχεία και τις ιδιαιτερότητές του, με μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για τη βελτίωση της ψηφιακής ασφάλειας συνολικά.

Υπάρχουν 8 βασικά βήματα για την προστασία από επιθέσεις ransomware:

1.       Η απόκτηση ορατότητας στο ψηφιακό οικοσύστημα του οργανισμού και ο εντοπισμός των τρωτών σημείων της υποδομής τόσο του ίδιου του οργανισμού, αλλά και της εφοδιαστικής του αλυσίδας.

2.       Η χρήση συστημάτων και υπηρεσιών με τις οποίες γίνεται σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της ψηφιακής υποδομής, ανίχνευση των τρωτών σημείων, κατηγοριοποίηση ανάλογα με την κρισιμότητα και άμεση απόκριση όπου αυτό είναι εφικτό.

3.       Η υλοποίηση λύσης που περιορίζει την επέκταση επιθέσεων ransomware εντός της υποδομής του οργανισμού όταν και αφού αυτές συμβούν.

4.       Η εκπαίδευση και η επαγρύπνηση των εργαζομένων σχετικά με τους κινδύνους της κοινωνικής μηχανικής ώστε να μετατραπούν από τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας σε ένα ισχυρό μέσο αποτροπής μιας επίθεσης ransomware.

5.       To συχνό patching των συστημάτων, ώστε να μειώνονται τα τρωτά σημεία στα οποία συχνά στοχεύει ο κώδικας ransomware.

6.       Η σωστή και συχνή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας κρίσιμων δεδομένων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος απώλειας δεδομένων.

7.       Η χρήση ψηφιακών εργαλείων που αυτοματοποιούν τις διαδικασίες των ομάδων ασφαλείας και τους βοηθούν στην ιεράρχηση των ευρημάτων και των συμβάντων ασφαλείας του οργανισμού.

8.       Ο συχνός έλεγχος της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί και η προσαρμογή της πολιτικής ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν πιθανά κενά για τον μετριασμό του ρίσκου σε μια πιθανή επίθεση.

Καθώς το τοπίο απειλών συνεχίζει να εξελίσσεται, οι οργανισμοί πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση υιοθετώντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες και τις βέλτιστες πρακτικές για την άμυνα έναντι επιθέσεων ransomware.

Ενώ η τεχνολογία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος, μια ολοκληρωμένη στρατηγική κυβερνοασφάλειας που συνδυάζει τα προηγμένα εργαλεία με την εκπαίδευση των χρηστών και μια γενικότερη κουλτούρα ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια, καθίσταται απαραίτητη για την εξάλειψη των κινδύνων που ενέχει το ransomware.

Previous Article

Αναγνώριση “Champion” για τη WatchGuard

Next Article

Τεύχος 100

You might be interested in …