19/05/2024
Athens, GR 27 C

35 Χρόνια Cosmos Business Systems

O κ. Δημήτρης Δάφνης

Του Στάθη Ασπιώτη

Mε την ευκαιρία συμπλήρωσης 35 ετών από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας στην Ελλάδα και 15 ετών στην Κύπρο, ο πρόεδρος του ομίλου Cosmos Business Systems, κύριος Δημήτρης Δάφνης, παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 22/11/2023.

Ο όμιλος Cosmos Business Systems αποτελεί έναν από τους βασικούς Systems Integrators της ελληνικής και κυπριακής Αγοράς, στους τομείς Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνίων και Ασφάλειας, Λογισμικού και Εξειδικευμένων Υπηρεσιών.

Όπως έγινε γνωστό, ο Όμιλος αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς έχοντας επιτύχει αύξηση εσόδων 60% από το 2022 στο 2023, στα €66 εκατ. από €41 εκατ. αναλαμβάνοντας περισσότερα από 400 έργα, 73% περισσότερα από ό,τι το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Επίσης, ανακοινώθηκε η ίδρυση του υποκαταστήματος στην Κρήτη και της εταιρείας Cybersecurity CBS.LAN σε συνεργασία με τον όμιλο Lancom.

Οι προβολές ανάπτυξης για τον όμιλο CBS είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, κάτι που μεταφράζεται σε τζίρους των €75 εκατ., €93 εκατ. και €102 εκατ. για τα έτη 2024, 2025, 2026, αντίστοιχα. Η κερδοφορία προ φόρων έως σήμερα προσδιορίζεται στο 1,5%, κοντά στο μέσο όρο δηλαδή των εταιρειών του κλάδου σήμερα, με τον στόχο να τίθεται πολύ ψηλά (όπως πάντα) από τον κύριο Δάφνη, στο 3,5-4% για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εταιρείας κύριο Δημήτρη Δάφνη, «η περίοδος από το 2019 έως σήμερα χαρακτηρίζεται ως η πλέον ενδιαφέρουσα επιχειρηματικά, επενδυτικά και τεχνολογικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».

Ο κύριος Δάφνης είναι από τους ελάχιστους εκείνους που τολμούν να μιλήσουν ανοικτά για το παρελθόν, να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον, να κάνουν προτάσεις, να εκφέρουν άποψη και να ασκήσουν κριτική εκεί που το απαιτούν οι περιστάσεις. Από τις προτάσεις του για την ταχύτερη (σ.σ.: ή μάλλον ταχεία…) ολοκλήρωση έργων και εν τέλει ανάπτυξη, ξεχωρίσαμε τη στοχοθέτηση μέσω KPIs για φορείς του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα ελεγκτικές επιτροπές, και άλλους. Για τα κλαδικά συλλογικά όργανα χρήσιμες θα ήταν η επιδίωξη «αναγνώρισής τους ως στρατηγικούς συνομιλητές με προτάσεις και κριτική σκέψη», η ανάληψη πρωτοβουλιών από διαλόγου από τους ιδιοκτήτες και CEO των επιχειρήσεων πληροφορικής και επικοινωνίας, όπως και η κατάρτιση Μητρώου Προμηθευτών Δημοσίου και ο διαχωρισμός ρόλων μελετητών / εργολάβων.

Σχετικά με τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να εξέλθει η χώρα από το διπολικό κίνητρο ανάπτυξης «επιδοτήσεις – ρυθμιστική συμμόρφωση», ο κύριος Δάφνης είπε ότι δύσκολο να αναπτυχθεί τεχνολογία hardware στην Ελλάδα προσεχώς. Μπορεί όμως να διευρυνθεί ο τομέας ανάπτυξης λογισμικού, αλλά και να δημιουργηθούν μονάδες κατασκευής chip, καθώς οι (δύσκολες) συγκυρίες είναι ευνοϊκές γι’ αυτό.

Με δεδομένο ότι το οικονομικό ενδιαφέρον από το hardware μετατίθεται στις υπηρεσίες, η Cosmos Business Systems επενδύει σε τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι η ΑΙ προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες που προσφέρει, αλλά και να προσφέρει νέες λύσεις στη διαχείριση εγγράφων και δικογράφων, αλλά κι ένα σύστημα αυτοματοποιημένης δορυφορικής παρακολούθησης ακτών και παραλιών για την αποφυγή καταπατήσεων και άλλων παραβάσεων. Εξάλλου, η συνεργασία με την Nvidia προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες σε πλήθος τομέων με καθετοποιημένες λύσεις που προέρχονται από το οικοσύστημα των συνεργατών του κατασκευαστή GPUs. Έμφαση θα δοθεί, επίσης, στους τομείς Security & Data Centers, όπου και θα γίνουν στρατηγικές συνεργασίες.

Αναφορές έγιναν σε απαιτούμενες στρατηγικές παρεμβάσεις για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και για τα μεγάλα έργα Πληροφορικής (RRF και ΕΣΠΑ), στα οποία ο Όμιλος συμμετέχει και πρόκειται να συμμετάσχει την επόμενη περίοδο.

Ο όμιλος CBS στοχεύει να αναπτύξει περαιτέρω το επιχειρηματικό μοντέλο των επαναλαμβανόμενων πωλήσεων, τον τομέα λογισμικού και υπηρεσιών έτσι ώστε να εγκαθιδρυθεί ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, συνολικά, έως το 2030.

Ο κύριος Δάφνης υπήρξε πρόεδρος και συνιδρυτής της Microland ΑΕΒΕ το 1984 και ακολούθησε η ίδρυση της Cosmos Computers το 1988 και η εξαγορά της το 2000, που οδήγησε στον όμιλο Cosmos Business Systems του σήμερα.

Previous Article

Τεύχος 36

Next Article

Τεύχος 37

You might be interested in …