16/09/2024
Athens, GR 24 C

237Β απόπειρες υποκλοπής κωδικών το 2022

Η Microsoft δημοσίευσε το Digital Defense Report 2023 που χαρτογραφεί αναλυτικά τις τάσεις, τις νέες ψηφιακές απειλές, αλλά και τους μηχανισμούς άμυνας που εξελίσσονται για να αντιμετωπίσουν τις γεωπολιτικές κυβερνοεπιθέσεις και το κυβερνοέγκλημα. Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις σε περισσότερες από 120 χώρες καταγράφηκαν την περασμένη χρονιά, ενώ κατά την ίδια περίοδο, η Microsoft απέτρεψε 237 δισεκατομμύρια απόπειρες υποκλοπής κωδικών, προστατεύοντας εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο από την απειλή του κυβερνοεγκλήματος.

Σύμφωνα με τη φετινή Έκθεση, την περασμένη χρονιά παρατηρήθηκε αύξηση επιθέσεων κατασκοπευτικού χαρακτήρα, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από κυβερνήσεις και καθεστώτα, ωστόσο, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι, πλέον, το βασικό κίνητρο των κυβερνοεγκληματιών αποτελεί η κλοπή πληροφοριών, η κρυφή παρακολούθηση επικοινωνιών και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν επίσης να αυξήσουν την ανωνυμία και την αποτελεσματικότητά τους, χρησιμοποιώντας απομακρυσμένη κρυπτογράφηση για να καλύψουν τα ίχνη τους καθώς και εργαλεία που βασίζονται στο cloud, όπως είναι οι εικονικές μηχανές.

Επιπρόσθετα, το Digital Defense Report 2023 αποκαλύπτει πως η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται ήδη ως όπλο στα χέρια των εγκληματιών του κυβερνοχώρου, με στόχο να βελτιώσουν τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλίευσης και τις στρατηγικές επιρροής τους, μέσω synthetic imagery.

Δίνοντας τη δυνατότητα σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα να δημιουργούν πληροφορίες και προτάσεις φυσικής γλώσσας, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά ήδη τους αναλυτές να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Σημαντική θεωρείται επίσης η συμμετοχή σε πρακτικές «Υπεύθυνου ΑΙ» παράλληλα με τα μοντέλα generative AI για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως η δημιουργία ρεαλιστικού περιεχομένου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από φορείς για παραπληροφόρηση ή δημιουργία κακόβουλου κώδικα.

https://www.stayintouch.gr/asset/sites/default/files/public/mddr_2023.pdf
Previous Article

Ο ΕΠΑΦΟΣ του Ομίλου Quest δημιουργεί το ψηφιακό μαθητολόγιο του Εθνικού Θεάτρου

Next Article

Επίθεση κατά του ΝΑΤΟ με online διαρροή εγγράφων στρατηγικής σημασίας

You might be interested in …