15/04/2024
Athens, GR 20 C

Φωτιστικά έκτακτης ανάγκης Harper

Τα φώτα μπορούν να σβήσουν όταν είναι λιγότερο αναμενόμενο, για παράδειγμα σε ακραίες καιρικές συνθήκες, κίνδυνο πυρκαγιάς, εργασίες σε εξέλιξη ή ακόμα και υπερφόρτωση του δικτύου. Σε κρίσιμες καταστάσεις, τα φωτιστικά έκτακτης ανάγκης παρέχουν ζωτικής σημασίας φωτισμό και για τους ενοίκους που πρέπει να βρουν το δρόμο τους έξω από ένα κτήριο.

Τεχνολογία

Η πηγή φωτός της σειράς φωτιστικών έκτακτης ανάγκης Harper, είναι ένας βέλτιστος συνδυασμός νέας γενιάς LED μεγάλης διάρκειας με βαθμολόγηση πάνω από 50 χιλιάδες ώρες, υψηλή απόδοση φωτός, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και εξαιρετικά αποτελεσματικό χωρίς αντανάκλαση τεχνολογίας που συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς σχετικά με τη φωτοβιολογική ασφάλεια. Η ανθεκτικότητα και η απόδοση των φωτιστικών έκτακτης ανάγκης Harper ενισχύεται περαιτέρω από τις νέες μπαταρίες LiFePO4 μεγάλης διάρκειας ζωής, οι οποίες είναι μικρότερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον από τις τυπικές μπαταρίες.

Η σειρά Harper προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από φώτα LED για όλες τις ανάγκες φωτισμού έκτακτης ανάγκης. Τα διάφορα επίπεδα αυτονομίας, οι διαφορετικοί βαθμοί προστασίας που ικανοποιούν τις απαιτήσεις όλων των περιβαλλόντων και η ευελιξία αξεσουάρ-συσκευής, προσφέρονται για όλες τις εφαρμογές. Δύο τρόποι λειτουργίας είναι διαθέσιμοι:

– Με συνεχή τροφοδοσία: Το φωτιστικό παραμένει αναμμένο συνεχώς τόσο όταν υπάρχει τροφοδοσία ρεύματος όσο και όταν δεν υπάρχει. Αυτό απαιτείται συνήθως για διαδρομές εκκένωσης.

– Με μη συνεχή τροφοδοσία: Το φωτιστικό ανάβει μόνο όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος στο ηλεκτρικό καλώδιο.

Εκδόσεις

Τυπικές αυτοτροφοδοτούμενες συσκευές, με μπαταρία: Απαιτείται σύνδεση μόνο στο δίκτυο 230V.

Αυτόματος έλεγχος: Οι συσκευές φωτισμού έκτακτης ανάγκης είναι εξοπλισμένες με μικροεπεξεργαστή που διαχειρίζεται τη συσκευή (On/Off), τις λειτουργίες της και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της. Η συσκευή εκτελεί Δοκιμή Λειτουργίας που εκτελείται κάθε 14 ημέρες και Δοκιμή Αυτονομίας μπαταρίας που εκτελείται κάθε 28 ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκαταστάτης μπορεί να πραγματοποιεί τακτική συντήρηση με ακριβή και σχεδόν αβίαστο τρόπο, λόγω του γεγονότος ότι η ίδια η λάμπα σηματοδοτεί τυχόν σφάλματα που μπορεί να υπάρχουν.

Επίβλεψη διαύλου: Οι συσκευές είναι εξοπλισμένες με μια διεπαφή που είναι ηλεκτρικά απομονωμένη από το υπόλοιπο ηλεκτρονικό κύκλωμα, η οποία επιτρέπει την επικοινωνία μέσω BUS και επομένως μπορεί να παρακολουθείται συνεχώς από έναν πίνακα ελέγχου. Σε όλες τις περιπτώσεις αποτυχίας επικοινωνίας με τον πίνακα ελέγχου (π.χ. αποσύνδεση του BUS), οι συσκευές συνεχίζουν να λειτουργούν με εντελώς αυτόνομο τρόπο και εκτελούν και τις δοκιμές λειτουργικότητας και αυτονομίας χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία και χρόνους με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Κεντρική Μπαταρία: Οι συσκευές δεν είναι εξοπλισμένες με μπαταρίες αλλά διαθέτουν κύκλωμα με ηλεκτρονικό πρόγραμμα οδήγησης για την ενεργοποίηση των LED. Μπορούν να τροφοδοτηθούν από τάση μεταξύ 160 και 260V και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συνηθισμένα φωτιστικά ή να συνδεθούν σε ένα κεντρικό σύστημα επιτήρησης.

Πλήκτρο δοκιμής

Πολλές συσκευές Harper είναι εξοπλισμένες με ένα κουμπί που παρέχει στον εγκαταστάτη πολλές δυνατότητες λειτουργίας. Πατώντας απλά το κουμπί μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαληθευτεί η λειτουργικότητα της συσκευής ή πατώντας παρατεταμένα το κουμπί για 5 δευτερόλεπτα μπορεί να εκτελεστεί η δοκιμή αυτονομίας.

Στις Συντηρημένες συσκευές, το πάτημα του κουμπιού για 2 δευτερόλεπτα θα επιτρέψει τη μείωση της Διατηρούμενης ροής φωτός, από τη μέγιστη φωτεινότητα στην ελάχιστη ένταση 10%. Αυτή η τελευταία λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για συσκευές που είναι εγκατεστημένες σε δημόσιους χώρους όπως κινηματογράφους και θέατρα: υπό κανονικές συνθήκες θα παρέχουν αρκετό φως για να υποδείξουν τις διαδρομές εκκένωσης χωρίς να ενοχλούν την παράσταση. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αυτά τα φωτιστικά θα παρέχουν το μέγιστο επίπεδο φωτός.

Λειτουργία Inhibit and rest

Η λειτουργία αναστολής, που πραγματοποιείται μέσω ενός διακόπτη που συνδέεται με τους ακροδέκτες του φωτιστικού I και C, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναστολή του συστήματος φωτισμού έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, αυτή η απλή οικονομικά αποδοτική λύση έχει ένα μειονέκτημα: σε περίπτωση σφάλματος κατά μήκος της γραμμής αναστολής ή εάν ο διακόπτης αφεθεί κατά λάθος στη θέση “Off”, το σύστημα θα σταματήσει μόνιμα και κατά συνέπεια το φως δεν θα μπορεί να ανάψει.

Ως αντίμετρο σε αυτά τα μειονεκτήματα, τα αντίστοιχα πρότυπα απαιτούν μια “λειτουργία ανάπαυσης”, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη σύνδεση μιας Inicom (συσκευής κεντρικού ελέγχου) στους ακροδέκτες R και C. Η Inicom διαχειρίζεται την επιλογή Inhibit στα φωτιστικά και τα επαναφέρει σε περίπτωση blackout. Αυτή η συσκευή επιτρέπει την πραγματοποίηση δοκιμών λειτουργικότητας και αυτονομίας στο σύστημα έκτακτης ανάγκης.

Inim

www.inim.biz

Previous Article

Aνιχνευτής καπνού DOD-220

Next Article

Η πυρασφάλεια στα χρηματοκιβώτια

You might be interested in …