20/09/2024
Athens, GR 26 C

Προσαιγιάλωση του BlueMed στα Χανιά

Από αριστερά: Στέλλα Τσιτσούλα, Σύμβουλος Επικοινωνίας ΤΠΕ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της RED.comm, Daniele Mancuso, Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle Greece, Alessandro Pansa, Πρόεδρος της Sparkle, Enrico Bagnasco, Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle, Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Paolo Cuculi, Πρέσβης της Ιταλίας, Νίκος Κωνσταντινίδης, Επικεφαλής του Open Hub της Sparkle

Η Sparkle, ο πρώτος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ιταλία και μεταξύ των κορυφαίων παγκόσμιων παρόχων, φέρνει στην Ελλάδα το υποβρύχιο καλώδιο BlueMed.

Πρόκειται για ένα καινούργιο υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα που θα συνδέει την Ιταλία με τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω Ελλάδας. Αποτελεί μέρος του Blue & Raman Submarine Cable Systems που έχει κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Google και άλλους φορείς.

Διαθέτει τέσσερα ζεύγη ινών και αρχική χωρητικότητα σχεδιασμού άνω των 25Tbps ανά ζεύγος. Το BlueMed προσφέρει συνδέσεις διαδικτύου υψηλής ταχύτητας και λύσεις υψηλής απόδοσης σε παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISP), σε τηλεπικοινωνιακούς φορείς, σε παρόχους περιεχομένου, επιχειρήσεις και ιδρύματα για την υποστήριξη των αυξανόμενων αναγκών και της ψηφιακής εξέλιξης των συνδεδεμένων χωρών.

Η πόντιση ξεκίνησε το 2023 στην Τυρρηνική Θάλασσα, από τη Γένοβα έως το Παλέρμο. Το καλώδιο διέσχισε το στενό της Μεσσήνης για να φτάσει στην Κρήτη από όπου θα συνεχίσει με περαιτέρω επεκτάσεις στη Μεσόγειο, μέχρι και την Άκαμπα της Ιορδανίας.

Στην Κρήτη, το καλώδιο Blue Med καταλήγει στο Data Center της Sparkle στα Χανιά, έναν σταθμό προσαιγιάλωσης που διασυνδέεται με τα χερσαία δίκτυα του νησιού και το δίκτυο Med Nautilus της Sparkle, το οποίο εκτείνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία.

Η εταιρεία στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του κόμβου για να φιλοξενήσει επιπλέον έργα υποβρυχίων καλωδίων, συμπεριλαμβανομένου του Green Med, μιας εναλλακτικής διαδρομής low latency (χαμηλής καθυστέρησης) μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Previous Article

Έντονες ανησυχίες τραπεζικών CROs για την κυβερνοασφάλεια

Next Article

Τεύχος 147

You might be interested in …