Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ για λογαριασμό της Visa με θέμα τη διείσδυση των ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα και τις καταναλωτικές συνήθειες.
Από τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας προκύπτει ότι επτά στους δέκα Έλληνες πληρώνουν με κάρτα ή ψηφιακά πορτοφόλια, γεγονός που κατά την εταιρεία, σηματοδοτεί τη καθιέρωση του «πλαστικού χρήματος» στη καθημερινότητα των πολιτών.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έλαβε χώρα την Τρίτη στην Αθήνα, δεν δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη συμβολή χρήσης πλαστικού χρήματος στη μείωση της φοροδιαφυγής. Όπως αναφέρθηκε επίσης, η μέση τιμή συναλλαγών προσδιορίζεται στα 25€ στον φυσικό κόσμο και στα 35€ στον ψηφιακό.
Αν και το συνολικό κόστος διακίνησης των μετρητών είναι υψηλότερο από αυτό των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κατά τη συνέντευξη τύπου, η εταιρεία διαμέσω των εκπροσώπων της, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ενδεχομένως θα αναλάμβανε για τη μείωση του κόστους συναλλαγών με κάρτα, το οποίο επιβαρύνει τους συναλλασσόμενους, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των τελευταίων.
Από την έρευνα έγινε γνωστό ότι το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιλέγει να έχει μαζί του και μετρητά και κάρτες, όταν φεύγει από το σπίτι. Ωστόσο, το 24% στηρίζεται αποκλειστικά στις κάρτες έναντι ενός 18% που προτιμάει τα μετρητά. Σημαντικό, επίσης, είναι και το ποσοστό (12%) των ανθρώπων που χρησιμοποιεί το ψηφιακό πορτοφόλι ως κύριο μέσο πληρωμής.
Οι βασικότεροι λόγοι της μετάβασης στον ψηφιακό τρόπο πληρωμών είναι η άνεση/απλότητα συναλλαγών (58%), ασφάλεια (30%) και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (19%). Τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα είναι τα σημεία με τις περισσότερες ψηφιακές πληρωμές.
Τέλος, ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι αγοράζει μέσω social media, ενώ όσον αφορά την αποθήκευση των στοιχείων της κάρτας στο Διαδίκτυο το 72% εμφανίζεται διστακτικό σε κάτι τέτοιο.