Το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, παρουσία του πρωθυπουργού.
Το εθνικό πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» περιλαμβάνει μια σειρά από ποικίλες αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση υποδομών και τεχνικού εξοπλισμού, την αναβάθμιση δεξιοτήτων ανθρωπίνων πόρων και του γνωσιακού υπόβαθρου, την ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα Πολιτικής Προστασίας.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το τρίπτυχο πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση γίνονται αναγκαιότητα, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα antinero, σημειώνοντας «είναι η πρώτη φορά που δαπανώνται τόσοι πόροι για προληπτικές δράσεις», ενώ δεν παρέλειψε τη σημασία της τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Η Πολιτική Προστασία στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ενισχυθεί με βαρέως τύπου αεροσκάφοι, καναντέρ, μεσαίου τύπου ελικόπτερα, αμφίβια αεροσκάφη, air tractors, drones, σένσορες, κάμερες infrared, μετεωρολογικούς σταθμούς, ραντάρ, δορυφορικές λήψεις, Τεχνητή Νοημοσύνη, ψηφιοποίηση όλου του συστήματος, παρακολούθηση των ανοιχτών και των κλειστών πηγών και 1.100 νέα πυροσβεστικά οχήματα.
«Διαγωνισμοί ύψους 1,5 δισ. έχουν προκηρυχθεί μέσα σε εννιά μήνες στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ». Μέχρι το τέλος Μαΐου θα προκηρυχθούν επιπλέον έργα ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 1,82 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του πριν από τον Αύγουστο», επισήμανε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.
Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» χωρίζεται σε τέσσερις άξονες παρέμβασης: την αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων, τα συστήματα προειδοποίησης και µέσων πρόληψης, τον εξοπλισµό και τα µέσα υποστήριξης και συντονισµού, τον επιχειρησιακό εξοπλισμό και τα μέσα αντιμετώπισης.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ο προϋπολογισμός του να αυξηθεί στα 2,1 δισ. ευρώ.