16/03/2025
Athens, GR 21 C

Παραγωγή αντισωμάτων με τη βοήθεια AI

Τα πρώτα αντισώματα με τη βοήθεια της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης παρήγαγαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Η δημιουργία των αντισωμάτων βασίστηκε στο εργαλείο AI RFdiffusion, το οποίο επιτρέπει στους επιστήμονες να σχεδιάσουν μίνι πρωτεΐνες που μπορούν να προσκολληθούν σε άλλη πρωτεΐνη επιλογής.

Το RFdiffusion βασίζεται σε ένα νευρωνικό δίκτυο παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούν τα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημιουργία εικόνων.

Οι ερευνητές σχεδίασαν χιλιάδες αντισώματα που αναγνωρίζουν συγκεκριμένες περιοχές αρκετών βακτηριακών και ιικών πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν ο SARS-CoV-2 και οι ιοί της γρίπης για να εισβάλουν στα κύτταρα, καθώς και έναν στόχο φαρμάκου για τον καρκίνο.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται κρύο-ηλεκτρονική μικροσκοπία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δομή ενός εκ των αντισωμάτων της γρίπης, αναγνώριζε το επιδιωκόμενο τμήμα της πρωτεΐνης στόχου.

Παρά το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας – μόλις ένα στα εκατό σχέδια αντισωμάτων λειτούργησε όπως αναμενόταν – οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σε δέκα χρόνια από τώρα τα αντισώματα θα σχεδιάζονται με αυτό τον τρόπο.

Previous Article

Η WatchGuard αναζητά Channel Account Manager

Next Article

Τεύχος 110

You might be interested in …