26/03/2025
Athens, GR 18 C

Ο οδικός χάρτης βιώσιμης μετάβασης παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΣΕΧΒ

Ο Πρόεδρος του ΣΕΧΒ, κ. Αρμόδιος Γιαννίδης

H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της, όπως και η ανάπτυξή της ως βασικού πυλώνα της οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εσπερίδας, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Κεντρικό θέμα ήταν η παρουσίαση του οδικού χάρτη μετάβασης της χημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα (Transition Pathway). Πρόκειται για μία μελέτη που υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τη στήριξη του ΣΕΧΒ.

Ο Πρόεδρος του συνδέσμου, Αρμόδιος Γιαννίδης, τόνισε: «Ο οδικός χάρτης αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, προκειμένου να συντονιστούμε όλοι μας σε μια κοινή κατεύθυνση κλιματικής ουδετερότητας, κυκλικότητας, ψηφιακού μετασχηματισμού και αειφορίας των χημικών προϊόντων».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του διαβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση, προτεραιότητα και στόχο αποτελεί η επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας.

Την αξία του οδικού χάρτη ώστε η ελληνική βιομηχανία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τόνισε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.

Ως έναν μακρύ μαραθώνιο, εξουθενωτικό, που όμως θα ανταμείψει όσους τερματίσουν, χαρακτήρισε τον οδικό χάρτη ο Γιώργος Καπανταϊδάκης, Director Industrial Policy στο CEFIC.

«Η βιομηχανία, επειδή ενσωματώνει τεχνολογία, αλλά έχει και σχετικά υψηλό σταθερό κόστος, δεν μπορεί να αναπτυχθεί όσο θα θέλαμε, σε ένα περιβάλλον ευμετάβλητο. Γι’ αυτό είναι σημαντικός ένας τέτοιος οδικός χάρτης», υπογράμμισε ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Κατά την εκδήλωση, ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Chemical Convention, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Previous Article

«Great Place to Work» η ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Next Article

Τεύχος 131

You might be interested in …