07/12/2024
Athens, GR 14 C

Νομοθεσία Whistleblowing

Η νομοθεσία περί Whistleblowing αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο για την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Βασικός στόχος της νομοθεσίας είναι η προστασία των εργαζομένων που αναφέρουν παράνομες, ανήθικες ή αθέμιτες πρακτικές στο εργασιακό τους περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις καλούνται να δημιουργήσουν ασφαλείς διαύλους για την υποβολή και παρακολούθηση των αναφορών, διασφαλίζοντας το απόρρητο της διαδικασίας και προστατεύοντας τους αναφέροντες από οποιαδήποτε μορφή αντιποίνων.

Το πεδίο εφαρμογής του νόμου περιορίζεται σε παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου σε συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συμβάσεων, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, της ασφάλειας των προϊόντων και των τροφίμων, της ασφάλειας των μεταφορών, της προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας κ.α.

Οι διατάξεις παρέχουν προστασία σε όλο το φάσμα εργαζομένων, καθώς και σε εθελοντές και ασκούμενους. Υπόχρεοι είναι φορείς που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους καθώς και φορείς που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, προϊόντων και αγορών), ανεξαρτήτως του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν, έχουν υποχρέωση συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.

Οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους υποχρεούνται να ορίσουν Υπεύθυνο Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (ΥΠΠΑ), ενώ η παράλειψη ορισμού του επιφέρει σημαντικές κυρώσεις. 

Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες της Revival Consulting Services ανταποκρίνεται άμεσα στις απαιτήσεις της νομοθεσίας Whistleblowing με ασφάλεια και αξιοπιστία.

Previous Article

Ανθεκτικότεροι οι καταναλωτές σύμφωνα με έρευνα της EY

Next Article

Τεύχος 176

You might be interested in …