Νέες κατηγορίες για μη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ψηφιακού ανταγωνισμού αντιμετωπίζουν οι κολοσσοί Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft και TikTok, γνωστές και ως Big Tech, από 24 μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης. Ανάμεσα στις καταγγέλλουσες εταιρείες είναι οι Ecosia, Qwant Shibsted.
Σε ανοικτή επιστολή που δημοσίευσαν οι 24 επιχειρήσεις του κλάδου αναφέρουν ότι οι παραπάνω εταιρείες δεν έχουν συμμορφωθεί με τα κανονιστικά πλαίσια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που σύντομα θα γίνουν υποχρεωτικά.
Σύμφωνα με τον νόμο της Ε.Ε. για τις ψηφιακές αγορές, οι εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως και κεφαλαιοποίηση άνω των 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θεωρούνται κόμβοι με μεγάλη επίδραση και ευθύνη (gatekeepers), επομένως έχουν και αυξημένες υποχρεώσεις.
Οι εταιρείες αυτές οφείλουν να διαθέτουν εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που να συνεργάζεται με αντίστοιχες εφαρμογές ανταγωνιστών και να επιτρέπει στους χρήστες της να αποφασίζουν ποιες εφαρμογές θα είναι προ-εγκατεστημένες στις ηλεκτρονικές συσκευές τους. Επιπλέον, δεν τους επιτρέπεται να εφαρμόζουν πρακτικές που θα ευνοούν τις υπηρεσίες τους εις βάρος των άλλων.
Oι 24 εταιρείες που υπέγραψαν την επιστολή αναφέρουν ότι οι gatekeepers είτε δεν συμμετέχουν σε διάλογο με τρίτους, είτε παρουσιάζουν λύσεις που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA).
Παράλληλα, καυτηριάζουν το γεγονός πως ούτε οι ίδιες οι επιχειρήσεις ούτε οι καταναλωτές γνωρίζουν τι θα συμβεί μετά την 7η Μαρτίου, καταλυτική προθεσμία που έχει θέσει η Ε.Ε για συμμόρφωση στους κανονισμούς.
Καταγγέλλουσες εταιρείες είναι οι Adevinta, Allegro, Billiger.de, Ceneo, CompareGroup, Ecosia, Element, Favi, Heureka Group, Idealo, Kelkoo, Ladenzeile, Le Guide.com, OLX, Open-Xchange, Panther Holding GmbH, Preis.de, Prisjakt, Proton, Qwant, Runnea, Schibsted, Solute, Vipps.