Σε συζήτηση που οργάνωσε το CNN Greece σχετικά με την αναβάθμιση δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας πληροφορικής, ο Υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι «μια ουσιαστική συνεργασία του πανεπιστημίων και επιχειρήσεων είναι επωφελής για όλη την κοινωνία», εστιάζοντας στο ότι το επάγγελμα του πληροφορικού βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση και βάσει μελετών θα χρειαστούμε 16.000 το χρόνο μέχρι το 2030, ενώ παράγουμε μόνο τους μισούς.
Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, καθ. Περικλής Α. Μήτκας παρουσίασε στοιχεία για τον ρυθμό αποφοίτησης, ένα πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζει η χώρα μας και αν δε ληφθούν μέτρα, θα οξυνθεί στο μέλλον.
Αντιστοίχως, στο σύνολο των ΠΠΣ με στόχευση την Πληροφορική/Υπολογιστές που λειτουργούν σήμερα, εισάγονται κάθε χρόνο από το 2015 μέχρι το 2020 8.000-9.000 φοιτητές, ενώ αποφοιτούν μόνο 4.000-5.000.
Ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, από την Deloitte, παρουσίασε τη Μελέτη Αποτίμησης Επάρκειας Ειδικών ΤΠΕ στην Ελλάδα, που έγινε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ, η οποία επιβεβαίωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών εταιρειών έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών ΤΠΕ με κύριες αιτίες τη μη επαρκή εξειδίκευση και την απώλεια ταλέντου προς το εξωτερικό ενώ τονίστηκε η σημαντική ζήτηση που προκύπτει για δεξιότητες προγραμματισμού και κυβερνοασφάλειας.
Οι Πρόεδροι των Τμημάτων Πληροφορικής και ΗΜΜΥ επιβεβαίωσαν τον μη ικανοποιητικό ρυθμό αποφοίτησης, ανέδειξαν τον μεγάλο αριθμό φοιτητών σε αναλογία με τους διδάσκοντες και τις υπάρχουσες εργαστηριακές υποδομές αλλά και συχνά το γνωσιακό επίπεδο των εισακτέων και το μεγάλο ποσοστό μετεγγραφών.
Ωστόσο, κατέγραψαν και καλές πρακτικές που αναμένεται να ενισχύσουν τόσο το ενδιαφέρον των φοιτητών για την ολοκλήρωση των σπουδών τους όσο και την προσέλκυση νέων όπως, ενδεικτικά, σύμβουλοι φοιτητών, ενισχυτική διδασκαλία, ειδικά βραβεία, παρακολούθηση πορείας φοίτησης, ενίσχυση συνδέσμων αποφοίτων, ενίσχυση πρακτικής άσκησης.