Με 523 ψήφους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κείμενο θέσπισης κανόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά και να ενισχύσει παράλληλα την καινοτομία και να αναδείξει την Ευρώπη ως πρωτοπόρο δύναμη στον τομέα αυτό. Το κείμενο ορίζει διαφορετικές υποχρεώσεις για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ανάλογα με τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπτώσεις που ενέχει η χρήση τους.
Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν τις εφαρμογές AI, οι οποίες συλλέγουν προσωπικά δεδομένα χρηστών, όπως βιομετρικά δεδομένα, συλλογή εικόνων για αναγνώριση προσώπων κ.α. Απαγορεύονται, επίσης, στοιχεία που σχετίζονται με την κατανόηση συναισθημάτων σε χώρους εργασίας ή σχολεία, την κοινωνική βαθμολόγηση και τη χειραγώγηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Η χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης «σε πραγματικό χρόνο» επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις κι εφόσον αυτή χρησιμοποιηθεί για περιορισμένο χρόνο και σε περιορισμένη γεωγραφική έκταση. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι η στοχευμένη αναζήτηση αγνοουμένου προσώπου ή η πρόληψη μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Αντίθετα, η χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης «σε ύστερο χρόνο» θεωρείται υψηλού κινδύνου και απαιτεί δικαστική ή διοικητική έγκριση που θα συνδέεται με κάποιο ποινικό αδίκημα.
Το κείμενο απαριθμεί τους τομείς στους οποίους ενδέχεται να γίνει χρήση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης. Οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό είναι τεχνητό ή παραποιημένο (deepfakes) θα πρέπει να επισημαίνεται σαφώς. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν καταγγελίες.
Οι εθνικές αρχές κάθε χώρας θα πρέπει να δημιουργήσουν «ρυθμιστικά δοκιμαστήρια» για να ελέγχονται σε πραγματικές συνθήκες τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι δομές αυτές θα πρέπει να είναι προσβάσιμες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στις νεοφυείς επιχειρήσεις, για να μπορούν να αναπτύσσουν και να εκπαιδεύουν καινοτόμα μοντέλα ΑΙ πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά.