Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην Προέδρου της Αμερικής Donald Trump, δίνει αφορμή για πολλά σχόλια σχετικά με τα κενά ασφαλείας που ενδεχομένως υπάρχουν ακόμη και σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών φύλαξης.
Χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το πόσο… χαμηλό ήταν το επίπεδο κατάρτισης της Μυστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο του συμβάντος της απόπειρας δολοφονίας (με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί), το συμπέρασμα που με βεβαιότητα μπορεί να εξαχθεί αφορά τη “χαλάρωση” των πρωτοκόλλων ασφαλείας.
Αυτό δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι θα πρέπει η καθημερινότητα να ακολουθεί τους ρυθμούς πανδημίας, με περιορισμούς κίνησης και δήλωσης ενεργειών.
Ωστόσο, οι δύο απόπειρες δολοφονίας που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα εναντίον του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο και η πιο πρόσφατη εναντίον του Ντόναλντ Τράμπ, υποδηλώνουν την ύπαρξη σοβαρών κενών ασφαλείας.
Ως κλαδικό περιοδικό για τη φυσική ασφάλεια και τους αυτοματισμούς, εξετάσαμε τις παραμέτρους εκείνες που θα μπορούσε να καλύψει σε αντίστοιχες περιπτώσεις η τεχνολογία.
Ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης εξοπλισμένα με λειτουργίες βελτιστοποιημένες με Μηχανική Μάθηση και Τεχνητή Νοημοσύνη, επαγγελματικά ρυθμισμένα και με ικανή ανθρώπινη επίβλεψη, θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμη αρωγή σε αντίστοιχες συνθήκες.
Αισθητήρες κίνησης, θερμικές κάμερες και συμβατικές υψηλής ευκρίνειας, τοποθετημένες σε καίρια σημεία της επιτηρούμενης περιφέρειας και σε drone, μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματική εποπτεία. Επίσης, σταθερές και κινούμενες εικόνες με ανάλυση μέσω ΑΙ δύνανται να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα δρώμενα σε πραγματικό χρόνο.
Μέσω τον εκτενών αναλύσεων υπάρχει αφενός η δυνατότητα εντοπισμού ατόμων που κινούνται με επικινδυνότητα ή συντονισμένα προς έναν σκοπό ο οποίος δεν υποδηλώνει ότι βρίσκονται εκεί προκειμένου να εκδηλώνουν τον ενθουσιασμό τους και αφετέρου, εποπτείας του εναέριου χώρου της εκδήλωσης.
Βελτιστοποιημένα συστήματα AI δρουν πολλαπλασιαστικά της ικανότητας φύλαξης, συλλέγοντας άφθονο πληροφοριακό υλικό και εξάγοντας επισφαλή συμπεράσματα που ελαχιστοποιούν τους ψευδείς συναγερμούς.
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας κρίνεται απαραίτητη για την περιβαλλοντική προστασία αλλά κυρίως για την προστασία του υπέρτατου αγαθού, της ίδιας της ζωής.
Με δεδομένο ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα χρήζουν εποπτείας από απόλυτα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, η ασφάλεια μέσω της τεχνολογίας μπορεί να μεγιστοποιηθεί.
Μολαταύτα, η κουλτούρα και η οργανωτική προσέγγιση του εκάστοτε οργανισμού που υλοποιεί τη φύλαξη, είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες που θα καθορίσουν το επίπεδο και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.