27/05/2024
Athens, GR 21 C

Η ΑΙ στο επίκεντρο της Beyond 2024 – Ανασκόπηση

Σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώθηκε η φετινή έκθεση Beyond 2024 που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 25-27 Απριλίου.

Η επισκεψιμότητα και το ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών και ικανοποίησε τους εκθέτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα γεμάτα από κοινό stage των παράλληλων εκδηλώσεων της Beyond, όπου οι ομιλητές έδωσαν απαντήσεις για φλέγοντα θέματα που θέτει ο κόσμος των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

Τα εγκαίνια της Beyond 2024 έγιναν από τον Δημήτρη Παπαστεργίου, υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος κατά την εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι στην Ελλάδα γίνεται κάτι πολύ σημαντικό. Μάλιστα, στη δεύτερη μέρα, η έκθεση αποτέλεσε ευκαιρία για μία άτυπη σύνοδο υπουργών, Leadership Dialogue, όπου παρευρέθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας, Τουρκίας, Μαυροβουνίου, Αλβανίας, οι Γενικοί Γραμματείς Σερβίας και Κροατίας με τη συμμετοχή του Συμβουλίου της Ευρώπης, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα συνεργασίας στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας.

Στην υπουργική σύνοδο τέθηκαν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, τα οποία αφορούν στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της παραπληροφόρησης, αλλά και θέματα που αφορούν στην κυβερνοασφάλεια. Στο επίκεντρο βρέθηκαν, επιπλέον, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας σε τομείς όπως η ανάπτυξη, η καινοτομία, η τεχνολογία, η υγεία, η εκπαίδευση, αλλά και η ανάγκη ρυθμιστικού πλαισίου για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Εκτός από τους προαναφερόμενους υπουργούς και στελέχη, στη συζήτηση συμμετείχαν η Angelica Jaksic – Stojanovic, υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Καινοτομίας του Μαυροβουνίου, η Romina Kuko, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, ο Miroslav Trajanovic, ΓΓ του Υπουργείου Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Σερβίας, η Spomenka Djuric, ΓΓ του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κροατίας και ο Kristian Bartolin, Secretary General, Committee on Artificial Intelligence, Council of Europe.

O Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής της IDGC και συνδιοργανωτής της Beyond, υπογράμμισε το μήνυμα που στέλνει η Θεσσαλονίκη ως η πόλη που συμβολίζει την κοινή προσπάθεια μεταξύ των γειτονικών χωρών, προκειμένου να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα.

Στην εισήγησή του στο πλαίσιο της Έκθεσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στην «Ατζέντα 2030», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων και αποκάλυψε ότι περιλαμβάνει €2 δισ. για τη δημιουργία αντιαεροπορικού και anti-drone θόλου.

Στο επίκεντρο της Έκθεσης βρέθηκε το AI Forum, με τη συμμετοχή εταιρειών και ανθρώπων της τεχνολογίας. Το συνέδριο άνοιξε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO, Τάσος Τζήκας, ορίζοντας το πλαίσιο της συζήτησης.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη εμφανίζεται ως ένα μικρό υποσύνολο της ευρύτερης επιστημονικής δραστηριότητας, με σημαντικά ορόσημα όπως οι πρόοδοι στους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης. Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις που προέρχονται από την ανάγκη για περισσότερα δεδομένα, τα οποία θα τροφοδοτούν τα συστήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης», ανέφερε ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας, μιλώντας για την ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Alvin Wang Graylin, China Regional President της εταιρείας τεχνολογίας HTC, και συγγραφέας του βιβλίου “Our Next Reality: How the AI-powered Metaverse Will Reshape the World”, παρουσίασε τη μετάβαση στον 3D κόσμο μέσω του metaverse, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης και των έξυπνων τεχνολογιών σε αυτήν την εξέλιξη. Έθεσε επίσης το ζήτημα της κοινωνικής αστάθειας και της ανεργίας που μπορεί να προκαλέσει η AI, τονίζοντας την ανάγκη για διεθνή νομοθεσία που θα εγγυάται την ασφάλεια. Ανέλυσε, επίσης, τις τρεις φάσεις της παραγωγής Τεχνητής Νοημοσύνης ως εργαλείο, ως υποστηρικτή και ως απόγονο.

Παράλληλα, με το AI Forum διεξήχθη το Technology Forum, το οποίο προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών.

«Παρών» στην έκθεση ήταν και το διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης, Sophia the Robot, προκαλώντας κοσμοσυρροή από όλες τις ηλικίες, που ήθελαν να τη ρωτήσουν και να βγάλουν μια selfie μαζί της.

Η Sophia εμφανίστηκε στο σταντ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συζήτησε με τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλη Μπλέτσα, απαντώντας παράλληλα και σε ερωτήσεις του κοινού για τη Θεσσαλονίκη, τους ανθρώπους της, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον αντίκτυπό της.

Με πρωτοβουλία του Μιχάλη Στάγκου, ιδρυτή της MSCOMM, στη Beyond 2024 έλαβε μέρος το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο ekip, μια πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας που δραστηριοποιείται στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, Cultural and Creative Industries (CCI).

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν επί μέρους συζητήσεις για την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της AI στην υγεία, στη γεωργία, στις πόλεις και στην αυτοδιοίκηση. Ο ΣΒΕ και ο Enterprise Europe Network συνδιοργάνωσαν το Matchmaking Event με 200 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πάνω από 500 επιχειρηματικά ραντεβού, ενώ την τελευταία μέρα της έκθεσης η ΔΥΠΑ διοργάνωσε ημέρα καριέρας, στην οποία παρευρέθηκαν 41 επιχειρήσεις με περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας στην ψηφιακή οικονομία.

Previous Article

Access Points Wi-Fi 7 από την HPE

Next Article

Nέες μεταβλητές στον χώρο της παθητικής και ενεργητικής πυρασφάλειας

You might be interested in …