Από αριστερά Μιχάλης Μπλέτσας, Διοικητής Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Sevi Vassileva, Γενική Διευθύντρια Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Ισραήλ για τη Visa, Μαρία Σκάγκου, Διευθύντρια Νομικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων, Εταιρικής Ασφάλειας & Εταιρικών Σχέσεων Vodafone Ελλάδας, Nick Tsilas Επικεφαλής Νομικών και Κυβερνητικών Υποθέσεων, Νοτιοανατολική Ευρώπη Microsoft, Χάρης Μαργαρίτης, Group Chief Operating Officer της Τράπεζας Πειραιώς και Αντριάνα Παρασκευοπούλου, δημοσιογράφος, Επικεφαλής Ενημερωτικών Εκπομπών ΕΡΤ
Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις του μετασχηματισμού που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας τόνισε ότι πρώτο μέλημα είναι να αποσαφηνιστεί πόσοι φορείς θα πρέπει να εποπτεύονται.
Το τοπίο είναι αχαρτογράφητο, είπε, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για «ελληνική ιδιότητα», αλλά είναι κάτι που συμβαίνει παντού. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα παίξει έναν δευτερεύοντα ρόλο, θα μπορούμε για παράδειγμα να φτιάξουμε ψηφιακούς δασκάλους που θα μας εκπαιδεύουν σε συγκεκριμένους τομείς».
Η Sevi Vassileva, Γενική Διευθύντρια Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Ισραήλ για τη Visa, ανέφερε πως η Visa πρωτοστάτησε στη χρήση των μοντέλων ΑΙ στις πληρωμές περισσότερο από 30 χρόνια πριν και έκτοτε την αξιοποιεί για την πρόληψη της απάτης και την κυβερνοασφάλεια.
Η αντιπρόεδρος της Vodafone Ελλάδος, Μαρία Σκάγκου, παρατήρησε πως κυβερνοεπιθέσεις συμβαίνουν διαρκώς, «κάθε μέρα και κάθε λεπτό», παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία σε όλες τις αγορές που λειτουργεί καταφέρνει να αποκρούσει 5 με 6 δισεκατομμύρια επιθέσεις κάθε χρόνο.
Ο επικεφαλής νομικών και κυβερνητικών θεμάτων της Microsoft στη νοτιοανατολική Ευρώπη, Nick Tsilas, τόνισε πως κατά το παρελθόν τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν εκδηλώσει προκαταλήψεις. «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Όταν προκύπτει ένα συστημικό σφάλμα σε ένα σύστημα ΑΙ εξαιτίας των δεδομένων με τα οποία έχει τροφοδοτηθεί. Αυτό αντανακλά τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μας, της ανθρώπινης φύσης δυστυχώς».
Ο επιχειρησιακός διευθυντής της τράπεζας Πειραιώς, Χάρης Μαργαρίτης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι: «Νομίζω είμαστε στην αρχή, η πληροφορία πρέπει να παρέχεται με όσο το δυνατόν πιο προσωποποιημένο τρόπο, με διαφάνεια και συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου».
Τη συζήτηση συντόνισε η Αντριάνα Παρασκευοπούλου, δημοσιογράφος Επικεφαλής Ενημερωτικών Εκπομπών ΕΡΤ.