18/04/2025
Athens, GR 22 C

Διαφοροποίηση ΣΕΙΒ για το rebate στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) εκφράζει τις αντιρρήσεις του για το πρόσφατο μέτρο επιβολής rebate στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (Ι/Π) και τα προϊόντα αντιδραστηρίων, σύμφωνα με την ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας. Πρόκειται για ένα ακόμα οριζόντιο οικονομικό μέτρο που έρχεται να επιβαρύνει τον κλάδο και την επιχειρησιακή λειτουργία των εταιρειών, ενώ την ίδια ώρα διογκώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων προς τις εταιρείες των Ι/Π.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η σχετική ΚΥΑ δεν έλαβε υπόψη σχεδόν καμία από τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί προς το Υπουργείο Υγείας από τους σχετικούς φορείς και τα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Επιπλέον, δεν εξαιρούνται από την εφαρμογή του rebate τα υλικά που διακινούνται μέσω διαγωνισμών, όπως αυτοί ορίζονται στο ενωσιακό δίκαιο και στον Ν.4412/2016 για τις προμήθειες του Δημοσίου.

Εκπρόσωποι του ΣΕΙΒ τονίζουν ότι πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο που παραπέμπει σε εποχές μνημονίων και επιβάλλεται επειδή το Υπουργείο Υγείας δεν κατόρθωσε έως τώρα να προχωρήσει στους προβλεπόμενους από τον Νόμο διαγωνισμούς και στην εφαρμογή των εξαγγελθέντων μέτρων για την ολοκλήρωση του Μητρώου Προϊόντων, Υπηρεσιών και Προμηθευτών.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως επιβαρύνονται γραφειοκρατικά οι δημόσιες δομές υγείας και οι εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καθώς απαιτείται τακτική, ανά τριμηνιαία βάση, συλλογή, επεξεργασία και διασταύρωση οικονομικών στοιχείων για να παραχθεί το επιδιωκόμενο οικονομικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, απ’ ότι διαφαίνεται, θα επιβαρύνει το ήδη προβληματικό cash flow των επιχειρήσεων του κλάδου, αφού αυτές θα κληθούν να προκαταβάλλουν την επιβαλλόμενη ανά τρίμηνο έκπτωση, πριν καν εισπράξουν τα οφειλόμενα ποσά.

Εκτιμήσεις του ΣΕΙΒ κάνουν λόγο για αναμενόμενες επιβαρύνσεις μεταξύ 4% – 5%, οι οποίες θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην επιχειρηματική λειτουργία στις εταιρείες αυτές.

Ο Σύνδεσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για ενδεχόμενο μπαράζ αγωγών για την άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων νοσοκομειακών οφειλών που κατά μέσο όρο ξεπερνούν τους 12 μήνες και αναζήτησης των δεδουλευμένων τόκων, χωρίς να αποκλείεται και η μαζική προσβολή του ως άνω μέτρου τόσο στην Ελληνική Δικαιοσύνη, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Previous Article

Η Lamda Development ανακαίνισε το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού Χωριού

Next Article

Τεύχος 323

You might be interested in …