Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνελ πραγματοποιήθηκε στο 1st Athens Intelligent Security Hub. Σε αυτό συμμετείχαν ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Ιωάννης Φωστηρόπουλος, ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Αρμόδιος Δρίκος, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αργυρούπολης – Ελληνικού, Βασίλης Κρητικός, η ερευνήτρια του τμήματος υδατικών πόρων
και περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου, Κλειώ Μονοκρούσου και ο ιδρυτής της Mantis Beyond Innovation, Χρήστος Νικολούδης. Βασική θεματική ήταν η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε θέματα πολιτικής προστασίας από τους δήμους και η χρήση συστημάτων τεχνολογίας.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Φωστηρόπουλος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ποσό που οι δήμοι εισπράττουν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με το ποσοστό απορροφητικότητας να εξαρτάται από τις υποδομές και τις προτάσεις κάθε δήμου. Επισήμανε ότι ένα πρόγραμμα πρέπει να είναι αποτελεσματικό και βιώσιμο, ενώ αναφέρθηκε και στη βιντεοεπιτήρηση που χρησιμοποιεί ο δήμος σε σχολεία του Παλαιού Φαλήρου για την αποτροπή βανδαλισμών και
καταστροφών με σημαντικά αποτελέσματα.
Από την πλευρά του ο κ. Δρίκος αποκάλυψε τις μηδαμινές χρηματικές απορροφήσεις κονδυλίων της προηγούμενης δημοτικής αρχής παρά τις καταστροφικές επιπτώσεις που σημειώθηκαν στη Μάνδρα από τις πλημμύρες του 2017 και από τις πυρκαγιές του 2021 και του 2023. Η αξιοποίηση των τεχνολογιών είναι στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης του δήμου, οι οποίες θα συνδιαμορφώσουν ένα ολιστικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας για ενίσχυση της πρόληψης.
Τη συμπόρευση τεχνολογίας και δήμου Αργυρούπολης Ελληνικού παρουσίασε ο κ. Κρητικός, κάνοντας ειδική αναφορά στο σύστημα «Ανανίας», το οποίο σε συνεργασία με την AA Alarm θωρακίζει τον Υμηττό με θερμικές κάμερες τεχνητής νοημοσύνης αποτρέποντας, όπως είπε, 20 περιπτώσεις πυρκαγιών μόνο την προηγούμενη χρονιά. Οι κάμερες επιτρέπουν την άμεση και
έγκαιρη ειδοποίηση των αρχών σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, ακόμα και καπνού. Η αξιοποίηση όλων των χρηματικών εργαλείων αποτελεί πυλώνα για τη θωράκιση του Υμηττού, ενώ αναφέρθηκε και στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ) με τη συμμετοχή δεκατεσσάρων δήμων.
Η κα Μονοκρούσου στάθηκε στη συμβολή των τεχνολογιών με βιώσιμα και περιβαλλοντικά οφέλη στους δήμους, όπως είναι για παράδειγμα η μονάδα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού των λυμάτων για άρδευση, για χώρους πράσινου και εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων, την οποία χρησιμοποιεί και ο δήμος Αθηναίων στο φυτώριο στο Γουδί, μειώνοντας σημαντικά τη χρήση λιπασμάτων, ενώ στάθηκε και στην ανάπτυξη μίας νέας μονάδας στον δήμο Μαρκόπουλου που θα λειτουργεί με φωτοβολταϊκά συστήματα.
Τέλος, ο κ. Νικολούδης τοποθετήθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στη συνεργασία τους με τους δήμους ελλείψει νομικού πλαισίου, αλλά και στο κενό της χρήσης τεχνολογιών για τις ανάγκες της πρόληψης των δήμων.