Η παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, η αναποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας και η οικονομική αβεβαιότητα, ασκούν σημαντικές πιέσεις στα φορολογικά τμήματα ενδοομιλικών συναλλαγών των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της ΕΥ «2024 EY International Tax and Transfer Pricing Survey».
Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι εισέρχονται σε μία περίοδο αβεβαιότητας που δημιουργεί την ανάγκη αντίδρασης και μετασχηματισμού τους, εξαιτίας παραγόντων, όπως η παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση που επέρχεται μέσω της εφαρμογής της δέσμης μέτρων για την αποφυγή της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS Πυλώνες Ι και ΙΙ), της μετατόπισης των εφοδιαστικών αλυσίδων, του πληθωρισμού και των πολιτικών που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG).
Το 84% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν «μέτριο» ή «σημαντικό» κίνδυνο διπλής φορολόγησης, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης. Επιπλέον, οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η GenAI, και ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που παράγεται καθημερινά, θα επηρεάσουν τις φορολογικές διαφορές που δημιουργούνται μεταξύ των επιχειρήσεων και των φορολογικών αρχών, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν και να έχουν ως επίκεντρο τις ενδοομιλικές συναλλαγές των επιχειρήσεων.
Σημαντική είναι η πίεση που ασκούν στις επιχειρηματικές αποφάσεις ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων. Επιπλέον, το 42% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι οργανισμοί τους μετέφεραν την παραγωγή σε άλλα κράτη τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω γεωπολιτικών προκλήσεων.
Ωστόσο, το 73% προβλέπει πως η επένδυση σε πιο εξελιγμένες τεχνολογίες ενδοομιλικών συναλλαγών θα επιφέρει κάποια βελτίωση στη διαχείριση του κινδύνου και το 88% ότι οι νέες τεχνολογίες θα εξοικονομήσουν πόρους για τον οργανισμό τους τα επόμενα τρία χρόνια.
Η έρευνα αναδεικνύει σημαντική αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που στρέφονται στο εργαλείο της προέγκρισης της μεθοδολογίας ενδοομιλικής τιμολόγησης (advance pricing agreements – APAs), το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται τους όρους των ενδοομιλικών συναλλαγών τους με τις φορολογικές αρχές a priori.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Στέφανος Μήτσιος, Εταίρος και Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της EY Ελλάδος, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στο ρευστό αυτό περιβάλλον θα πρέπει να υιοθετήσουν μία προληπτική πολιτική ενδοομιλικών συναλλαγών.