Η Clip News, εταιρεία με πάνω από 30 χρόνια πορείας στον κλάδο της Αποδελτίωσης και του Media Analysis, ανακοίνωσε τη δημιουργία των δικών της AΙ εργαλείων για την ανάλυση media data βασισμένα σε ελληνικά γλωσσικά μοντέλα, καινοτομία που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αυτό επετεύχθη μέσα από τη συνεργασία της εταιρείας με το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων του τμήματος Πληροφορικής (IS Lab) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το έργο με τίτλο: «Ευφυής ανάλυση δεδομένων κειμένου Μέσων Ενημέρωσης».
Οι υπηρεσίες Media Analysis της Clip News περνούν σε νέα εποχή, αφού μέσω αυτών των εργαλείων θα επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά ακρίβειας προβλέψεων (prediction) ως προς τη χροιά (sentiment) των δεδομένων που συλλέγονται από όλα τα Μέσα -online & offline-, ενώ αναγνωρίζονται πλέον και συναισθήματα (emotions), η ρητορική μίσους (hate speech) και η ειρωνεία (irony).
Επιπλέον, μέσω των νέων AΙ εργαλείων υπάρχει δυνατότητα tagging (ορισμός ετικετών) για κάθε αναφορά, αλλά και clustering (ομαδοποίηση data), αφού ο αλγόριθμος πλέον κατανοεί το περιεχόμενο κάθε αναφοράς που συλλέγεται στην πλατφόρμα της, το ανανεωμένο Clip News Portal.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρχει real–time ανταπόκριση του συστήματος, με αυτόματη εξαγωγή πληροφοριών, ενώ η επεξεργασία δεδομένων είναι αδιάλειπτη.
Το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα επέφερε τη δημοσίευση αντίστοιχων επιστημονικών άρθρων από την ομάδα του IS Lab του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Όπως τονίζουν ο καθηγητής Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βλαχάβας, διευθυντής του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων του τμήματος Πληροφορικής (IS Lab) και ο διδάκτορας Δημήτριος Ζαΐκης: «Αυτό που αναπτύξαμε είναι ουσιαστικά αλγόριθμοι Μηχανικής Μάθησης για την αυτόματη ανάλυση δημοσιευμάτων. Τα εργαλεία στοχεύουν στην παροχή πληροφόρησης των συνδρομητών της Clip News, σε πραγματικό χρόνο, γύρω από το συναισθηματικό πρόσημο των δημοσιευμάτων που τους αφορούν και την τάση που διαμορφώνεται. Η έρευνα οδήγησε σε νέες καινοτόμες εφαρμογές και δημοσιεύσεις στον τομέα της πληροφορικής και της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας».