H Pylones Hellas, πάροχος ψηφιακών τεχνολογιών και ασφάλειας διαδικτύου, παρουσιάζει τα αποτελέσματα της 4ης Πανελλαδικής έρευνας “The State of Cybersecurity 2023”, σχετικά με τα κυριότερα προβλήματα κυβερνοασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες.
H έρευνα “The State of Cybersecurity” αποτελεί από το 2020, έναν ετήσιο θεσμό για την Pylones Hellas και μία πηγή πληροφόρησης και δεδομένων, για την πορεία της κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα και στόχος της είναι η διερεύνηση της πορείας και η πολιτική που ακολουθούν οι εταιρείες όσον αφορά στην κυβερνοασφάλεια και τον τρόπο που διαχειρίζονται και αντιμετωπίζουν τις κυβερνοαπειλές.
«Για άλλη μία χρονιά αναζητούμε απαντήσεις για ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα του νέου ψηφιακού κόσμου: την κυβερνοασφάλεια στις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες βάλλονται από πολλαπλά μέτωπα και η μόνη σανίδα σωτηρίας φαίνεται να είναι η σωστή ενημέρωση και η πρόληψη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Εμμανουήλ Νέτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Pylones Hellas.
Τα πιο κρίσιμα σημεία της έρευνας, μέσα από τις απαντήσεις των ειδικών του κλάδου είναι τα εξής:
Το προφίλ των συμμετεχόντων. Φτάνοντας στις 440 συμμετοχές, αποτελούνται από στελέχη και εργαζομένους της πληροφορικής σε διάφορους κλάδους της αγοράς με τα μεγαλύτερα ποσοστά να αφορούν, τις εταιρείες τεχνολογίας (33%).
Η αύξηση της ανάγκης για κυβερνοασφάλεια στις επιχειρήσεις. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (57%), δήλωσαν πως ο προϋπολογισμός ασφαλείας ΙΤ της εταιρείας τους αυξήθηκε αρκετά τον τελευταίο χρόνο.
Τα ευάλωτα σημεία και οι κίνδυνοι για την κυβερνοασφάλεια. Η δημοφιλέστερη απάντηση σχετικά με τα ευάλωτα σημεία εισόδου που μπορεί να έχει μία επιχείρηση ή οργανισμός σε ποσοστό 56%, αφορούσε τις φορητές συσκευές και τα laptops.
Η καλύτερη επένδυση είναι η ασφάλεια!
Συγκριτικά με τα αποτελέσματα του 2022, φαίνεται πως η κυβερνοασφάλεια έχει αρχίσει να εισχωρεί πιο δραστικά στην κουλτούρα των επιχειρήσεων.
Η έρευνα διενεργήθηκε από την Pylones Hellas, με την υποστήριξη του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Ξενάκη, του Hellenic (ISC)² Chapter αλλά και σε συνεργασία με το περιοδικό IT Security Pro.