Τα κακόβουλα λογισμικά που επηρέασαν την Ελλάδα και ο αντίκτυπός τους σε παγκόσμιο επίπεδο
Η Check Point Software Technologies πάροχος λύσεων κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως, δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Οκτώβριο του 2023 επισημαίνοντας ότι οι κλάδοι με τις περισσότερες επιθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι με ιεραρχική σειρά η Εκπαίδευση/Έρευνα, οι Επικοινωνίες και η Κυβέρνηση/Στρατός.
Το AgentTesla εθεάθη να διανέμεται μέσω αρχείων αρχειοθέτησης που περιείχαν ένα κακόβουλο extension Microsoft Compiled HTML Help (.CHM). Τα αρχεία παραδόθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως .GZ ή .zip συνημμένα χρησιμοποιώντας ονόματα που σχετίζονται με πρόσφατες παραγγελίες και αποστολές, όπως – po-#######.gz / shipping documents.gz, σχεδιασμένα να δελεάζουν στόχους για τη λήψη του κακόβουλου λογισμικού.
H Maya Horowitz, VP Research στην Check Point επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται το αυξημένο ενδιαφέρον για διαδικτυακές αγορές και αποστολές και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μας ξεφεύγουν οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι χάκερ για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού, όπως η πλαστοπροσωπία γνωστών εμπορικών σημάτων ή η αποστολή κακόβουλων αρχείων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».
Η CPR αποκάλυψε επίσης ότι το “Zyxel ZyWALL Command Injection (CVE-2023-28771)” ήταν η πιο εκμεταλλευόμενη ευπάθεια, επηρεάζοντας το 42% των οργανισμών παγκοσμίως, ακολουθούμενη από το “Command Injection Over HTTP” που επηρεάζει το 42% των οργανισμών παγκοσμίως. Το “Web Servers Malicious URL Directory Traversal” ήταν η τρίτη πιο χρησιμοποιούμενη ευπάθεια, με παγκόσμιο αντίκτυπο 42%.
Σχετικά με το Mobile Malwares, το Anubis παρέμεινε στην πρώτη θέση ως το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για κινητά, ακολουθούμενο από τα AhMyth και Hiddad.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Επιπτώσεων Απειλών (Global Threat Impact Index) της Check Point και το ThreatCloud Map τροφοδοτούνται από την τεχνολογία ThreatCloud της Check Point. Το ThreatCloud παρέχει πληροφορίες για απειλές σε πραγματικό χρόνο που προέρχονται από εκατοντάδες εκατομμύρια αισθητήρες παγκοσμίως, σε δίκτυα, τερματικά σημεία και κινητά τηλέφωνα. Η νοημοσύνη εμπλουτίζεται με μηχανές βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη και αποκλειστικά ερευνητικά δεδομένα από την Check Point Research, τον βραχίονα νοημοσύνης και έρευνας της Check Point Software Technologies.